Maďarskí občania zahltili spismi Európsky súd pre ľudské práva

Štrasburg/Brusel 16. januára (TASR) – Európsky súd pre ľudské práva (ESĽP) so sídlom v Štrasburgu je zahltený individuálnymi žiadosťami občanov Maďarska, ktorí sa sťažujú, že novou dôchodkovou reformou zavedenou v roku 2010 boli pošliapané ich práva. Uviedol to dnes portál EurActiv.com.
Podľa vyjadrenia Erika Fribergha z podateľne ESĽP len od polovice decembra minulého roku prišlo do Štrasburgu okolo 8000 individuálnych súdnych sťažností na maďarský štát, týkajúcich sa sporného dôchodkového systému.
Fribergh pre EurActiv uviedol, že pod takýmto návalom sťažností sa súd nestíha venovať každodenným záležitostiam a ostatným žalobám. Preto ESĽP vyzval príslušné maďarské odbory, aby prehodnotili taktiku a zaslali súdnu žalobu vo forme kolektívneho podania, pričom súčasťou prílohy súdneho spisu budú všetky individuálne žaloby s menami sťažovateľov a ďalšími detailmi. Takýto postup by zjednodušil a zefektívnil nielen registráciu sťažností, ale aj prácu súdu, uviedol Fribergh. Zároveň upozornil, že odteraz sa ESĽP nebude zaoberať podnetmi, ktoré nebudú zaslané cez príslušné odbory.
Európsky súd pre ľudské práva je inštitúciou Rady Európy, ktorá združuje 47 európskych krajín a je prioritne zameraná na ochranu ľudských práv.

Súvisiace články

Aktuálne správy