Euro opäť kleslo oproti jenu na 11-ročné minimum

Kurz eura znovu klesol oproti jenu na 11-ročné minimum a oproti doláru sa naďalej pohybuje okolo 17-mesačného minima po tom, ako trhy zareagovali na piatkové rozhodnutie ratingovej agentúry Standard & Poor's (S&P) znížiť rating deviatim štátom eurozóny.

Londýn 16. januára (TASR) – Kurz eura znovu klesol oproti jenu na 11-ročné minimum a oproti doláru sa naďalej pohybuje okolo 17-mesačného minima po tom, ako trhy zareagovali na piatkové rozhodnutie ratingovej agentúry Standard & Poor’s (S&P) znížiť rating deviatim štátom eurozóny. Navyše, riziko zníženia ratingu hrozí aj Európskemu fondu finančnej stability (EFSF).
K tomu sa pridala zvýšená nervozita z vývoja v Grécku, kde sa vláde a zástupcom súkromných investorov nepodarilo v piatok (13.1.) dohodnúť na podmienkach výmeny dlhopisov a investori rokovania prerušili. Podľa niektorých ekonómov sa tak ešte zvýšila hrozba bankrotu Grécka. Atény musia totiž čo najskôr uzatvoriť dohodu so súkromnými veriteľmi, inak riskujú, že nebudú schopné splatiť v marci splatný dlh v hodnote 14,5 miliardy eur.
"V najbližších týždňoch neočakávam veľa správ podporujúcich kurz eura. Zatiaľ trhy registrujú len príliš veľa negatív a príliš veľa neistôt," povedal analytik banky Nordea v Kodani Niels Christensen.
Kurz eura klesol na začiatku obchodovania o 0,2 % na 1,2657 USD/EUR, čo je len mierne lepšia situácia oproti 17-mesačnému minimu 1,2624 USD/EUR, na ktoré euro spadlo minulý týždeň. Európska mena zároveň opätovne klesla na 11-ročné minimum oproti japonskému jenu, keď zaznamenala hodnotu 97,04 JPY/EUR. Neskôr sa jej kurz mierne skorigoval a posilnil na 97,35 JPY/EUR.

Súvisiace články

Aktuálne správy