Napätie na Blízkom východe posunulo ceny ropy k hranici 99 USD/barel

Kuala Lumpur 16. januára (TASR) – Ceny ropy dnes vzrástli k hranici 99 USD za barel (159 litrov) v reakcii na rastúce obavy, že napätie na Blízkom východe obmedzí dodávky ropy. Rast mohol byť ešte vyšší, jeho úroveň ale obmedzilo zníženie ratingu niektorým krajinám eurozóny zo strany agentúry Standard & Poor’s. Očakáva sa, že eurozóna sa nevyhne recesii, čo by mohlo zasa obmedziť dopyt po rope.
"Reakcie na ropných trhoch sú momentálne trochu zmiešané, keďže na ne súbežne pôsobí neistota okolo vývoja na Blízkom východe, ako aj eskalujúce problémy v Európe," povedala komoditná analytička v ANZ Banking Group v Melbourne Natalie Robertsonová.
Cena americkej ľahkej ropy s dodávkou vo februári vzrástla do 06.29 h SEČ o 23 centov na 98,93 USD (77,46 eura) za barel. Na záver piatkového obchodovania klesla hodnota februárových kontraktov o 40 centov a uzatvorila na úrovni 98,70 USD/barel.
Cena severomorskej ropnej zmesi Brent s februárovým kontraktom, ktorý dnes vyprší, sa zvýšila o 29 centov na 110,73 USD za barel.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy