Obyvatelia mesta majú záujem o nájomné byty

Bratislava/Dunajská Streda 15. januára (TASR) - Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) aj v tomto roku podporuje výstavbu bytov, žiadosti o úver môžu podávať samosprávy od 16.

Bratislava/Dunajská Streda 15. januára (TASR) – Štátny fond rozvoja bývania (ŠFRB) aj v tomto roku podporuje výstavbu bytov, žiadosti o úver môžu podávať samosprávy od 16. januára do 28. februára. Informovala TASR zástupkyňa a vedúca odboru ŠFRB Zuzana Petrášová.
Podľa jej vyjadrenia poskytuje fond aj v tomto roku dlhodobý úver s nízkymi úrokmi. "Samosprávy môžu žiadať úver až do výšky 80 % celkových nákladov. Finančné prostriedky na pokrytie ostatných výdavkov môžu získať od Ministerstva dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja. V tomto roku je na výstavbu bytov k dispozícii viac ako 73 miliónov eur, vlani to bolo vyše 87 miliónov eur a samosprávy vyčerpali len 58 miliónov eur. Z tejto skutočnosti sme vychádzali pri zostavení tohtoročného rozpočtu," uviedla Petrášová. Dodala, že ŠFRB zaevidoval vlani 152 žiadostí z čoho schválil 109.
Primátor Dunajskej Stredy Zoltán Hájos projekt považuje za veľmi dobrý a užitočný, pričom upozorňuje aj na chýbajúce finančné prostriedky v rozpočte mesta, ktorý bude schválený až koncom januára. "Ak v rozpočte nájdeme také položky, že presystemizáciou bude možné financovať aj výstavbu bytov, v určenom v termíne podáme žiadosť," konštatoval s tým, že pri výstavbe nájomných bytov dôležitú úlohu hrá aj výber lokality.
V posledných dvoch rokoch nestavalo mesto nájomné byty, ale odkúpilo ich od súkromnej stavebnej firmy. "V roku 2010 sme odkúpili 18, vlani osem bytových jednotiek. Obyvatelia majú záujem o nájomné byty, je to skôr otázka finančných možností mesta," uviedol. Dodal, že ak mestskí poslanci nenájdu peniaze na výstavbu bytov, aj v tomto roku budú pokračovať v odkúpení bytov od stavebnej firmy.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy