Čína odmieta americké sankcie uvalené na svoju spoločnosť

Peking 15. januára (TASR) – Čínske ministerstvo zahraničných vecí vyjadrilo silné znepokojenie nad sankciami Washingtonu voči štátnej ropnej spoločnosti Ču-chaj Čen-žung za údajnú dodávku veľkého množstva benzínu do Iránu.
Americké úrady vo štvrtok (12. 1.) informovali, že proti čínskej spoločnosti zaviedli sankcie za sprostredkovanie dodávok benzínu do Iránu v hodnote vyše 500 miliónov USD (391,51 milióna eur). Dodávky sa mali realizovať v posledných šiestich mesiacoch, čo bolo v rozpore s americkými zákonmi. Čínsky podnik je vraj najväčším dodávateľom ropných produktov do Iránu.
Hovorca čínskeho ministerstva Liu Wej-min v sobotu (14. 1.) v neskorých večerných hodinách v stanovisku uviedol, že zavádzanie jednostranných sankcií na čínske spoločnosti na základe amerického práva je nezmyselné. Konštatoval, že jeho postup protirečí duchu a obsahu rezolúcií OSN k iránskemu jadrovému programu.
Čína je najväčším odberateľom iránskej ropy. Veľkými iránskymi zákazníkmi sú však aj India a Japonsko. Viac ropy ako Irán predávajú Číne Saudská Arábia a Angola.
Čínska vláda však už dlho kritizuje jednostranné sankcie Spojených štátov a EÚ proti Iránu a vyhlasuje, že za rámec rezolúcií OSN nepôjde.
Spoločnosť Ču-chaj Čen-žung americkými sankciami veľmi neutrpí, lebo jej podnikanie v Spojených štátoch je slabé. Rozhodnutie o embargu však analytici chápu ako varovanie pre Peking a jeho štátne energetické koncerny CNPC, Sinopec a China National Offshore Corp., ktoré majú v USA investície za miliardy dolárov.

Súvisiace články

Aktuálne správy