Kvalita predávaného sortimentu je na Slovensku rôzna

Bratislava 15. januára (TASR) – Kvalita výrobkov, ktoré sa na Slovensku predávajú v obchodoch či hypermarketoch, je rôzna. Podľa analytika agentúry pre prieskum trhu Terno Ľubomíra Drahovského záleží napríklad od obchodného reťazca, ktorý sortiment ľuďom ponúka.
"Napríklad v diskontných predajniach sa nedá požadovať taká kvalita ako v špecializovaných obchodoch," opísal. Výrobky v špecializovaných obchodoch sú však podľa neho na približne rovnakej kvalitatívnej úrovni ako vo vyspelej Európe.
Toto ale neplatí vždy. Podľa Marty Černej z Fóra spotrebiteľov je na pultoch slovenských predajní často za tie isté ceny ako v zahraničí tovar druhej akosti. "V prípade priemyselného tovaru sme o jeden krok dozadu," priblížila. To znamená, že keď je napríklad vo svete v predajniach novšia technika, u nás sa za tú istú cenu predáva ešte tá staršia.
Zároveň podľa nej platí, že v niektorých prípadoch sa zo zahraničia vozia na Slovensko výrobky nižšej kvality. Teda také, ktoré sa v danej krajine neodvážia predať.
"Dlhé roky v minulosti a bohužiaľ aj v súčasnosti sa tovar posúva v rámci obchodného systému od západného sveta na východ," doplnil Drahovský. Napríklad tovar, ktorý bol najmodernejší v západnej Európe minulú sezónu, sa na Slovensku môže predávať v súčasnosti za tú istú cenu. "Je to dôsledok nedostatočnej náročnosti spotrebiteľa a toho, že výrobky málo konfrontuje s tým, čo sa predáva v zahraničí," priblížil. Ak však už na to ľudia prídu, obchodník si tým podľa neho robí zlé meno a môže na to doplatiť.

Súvisiace články

Aktuálne správy