S&P znížila rating Slovenska na stupeň A

Revízia ratingu sa dotkla deviatich členov eurozóny. Francúzsko a Rakúsko stratili rating na najvyššom stupni AAA.

opakovaná správa

BRATISLAVA 14. januára (SITA) – Medzinárodná ratingová agentúra Standard & Poor’s v piatok znížila rating Slovenska na stupeň A z úrovne A+. Dlhodobé ratingy Talianska, Španielska, Portugalska a Cypru S&P znížila o dva stupne, dlhodobé ratingy Francúzska, Rakúska, Slovenska, Slovinska a Malty o jeden stupeň. Agentúra zároveň potvrdila dlhodobé ratingy Nemecka, Holandska, Belgicka, Fínska, Estónska, Írska a Luxemburska. Francúzsko a Rakúsko tak stratili rating na najvyššom stupni AAA.

Standard & Poor’s 5. decembra minulého roku znížila výhľad ratingu Slovenska na negatívny a do piatka 13. januára bol na úrovni A+. Agentúra Fitch Ratings nehýbala ratingom Slovenska od 8. júla 2008 a naďalej tak ostáva na úrovni A+ so stabilným výhľadom. Tretia veľká agentúra, Moody’s Investors Service, naposledy menila výhľad ratingu SR z pozitívneho na stabilný 27. marca 2009, rating od Moody’s je na úrovni A1.

Francúzsky minister financií Francois Baroin uviedol, že strata najvyššieho ratingu nie je katastrofa. Dodal, že tento krok znamená, že ratingové agentúry trestajú celú eurozónu za problémy v oblasti vládnutia, ktoré prispeli k dlhovej kríze. Baroin zároveň vyhlásil, že Francúzsko sa bude snažiť zväčšiť tempo ekonomických reforiem.

Súvisiace články

Aktuálne správy