Berkat pomáha chudobným rodinám v Maroku a navrátiť zrak Afgancom

Prievidza 14. januára (TASR) – Cielená a adresná pomoc bez zbytočnej administratívy a nároku na akúkoľvek odmenu za dobrovoľnú prácu, je cieľom občianskeho združenia (OZ) Berkat. Po vzore rovnomenného spolku v Čechách ho v lete minulého roka založili dobrovoľníci v Prievidzi.
Zakúpením očných rohoviek a zaplatením ich transplantácie sa rozhodli pomáhať prevažne mladým ľuďom v Afganistane. Kvôli zlým hygienickým podmienkam, chudobe a nedostatočnej lekárskej starostlivosti sú totiž postihnutí rohovkovou obojstrannou slepotou, jedným z najčastejších vážnych ochorení v tejto krajine. Začali spoločne s českými partnermi spolupracovať s lekárom na očnej klinike v Kábule, ktorý vytypoval takto postihnutých ľudí. Oni sa snažia zozbierať na tieto účely peniaze. Na jednu takúto operáciu je potrebných približne 1000 eur.
Okrem toho sa rozhodli pomáhať chudobným žiakom základnej školy a tiež viacerým rodinám v malej dedinke Agouti v Maroku, zaplatením školného pre dievčatá, ktoré chcú pokračovať v štúdiu na strednej škole. V tejto moslimskej krajine majú dievčatá najmenej možností študovať. Ročne pre každú študentku chcú vyzbierať potrebnú sumu, ktorá predstavuje 150 eur. Bude to možné aj formou akejsi "adopcie" na diaľku, pre ľudí, ktorí by buď jednorázovo alebo postupne školné týmto žiakom uhradili. Pomoc rodinám spočíva v zakúpení domácich zvierat určených na chov a vysadenia jabloňového sadu – približne 100 stromov.
"Založenie združenia Berkat je logickým vyústením našich doterajších aktivít, smerujúcich na pomoc ľudom na Slovensku i za hranicami, ktorí to najviac potrebujú," konštatoval v rozhovore pre TASR Ivan Sýkora, predseda OZ Berkat. Prievidzskí dobrovoľníci vlani zorganizovali v okresnom meste už štvrtýkrát regionálny festival dokumentárnych filmov Jeden svet, ktorým poukázali na nesmiernu chudobu, ale aj národnostný a politický útlak vo svete. Zúčastnilo sa na ňom viac než 3500 divákov. Z dobrovoľného vstupného získali prostriedky na to, aby mohli trom Afgáncom zaplatiť operáciu očí. Teraz majú vytypovaných ďalších šesť chorých, ktorí sú kvôli strate zraku vyčlenení na okraj spoločnosti.
Z peňazí zo vstupného sa podarilo pre obyvateľov spomínanej dedinky v Maroku zakúpiť 30 oviec a 50 kureniec. Miestny učiteľ, ktorý s dobrovoľníkmi spolupracuje, mohol zakúpiť aj pre nich vzácnu vec, veľkoobjemovú nádobu na pitnú vodu. Po prvý raz mohol deti zobrať i na malý výlet po okolí, pretože sa zo svojej rodnej dediny nikdy nevzdialili, uviedol Sýkora.
Tretí projekt sa týka pomoci malému dievčatku Dominike z Košíc, ktoré je od narodenia ťažko postihnuté. Jeho rodine prievidzskí dobrovoľníci zbierkami finančne pomáhajú už niekoľko rokov. Peniaze okrem vstupného na festival dokumentárnych filmov, získavajú aj pomocou celoslovenskej zbierky "Berkat pomáha", ktorú im Ministerstvo vnútra SR povolilo od novembra minulého roka. Časť prostriedkov pochádza aj z predaja ručne vyrábaných bábik, ktoré vraj majú svoju dušu. Zatiaľ ich na tento účel vyrábajú žiaci a študenti v Čechách a takisto obyvatelia domovov dôchodcov, či zdravotných ústavov. Ich tvorcovia vedia na aký účel budú bábiky slúžiť, a preto im dokonca dávajú aj mená. Aktivisti OZ Berkat zaručujú, že každé euro, ktoré takto získajú, použijú na pomoc ľuďom, ktorí to potrebujú. Pomoc poskytujú nezištne, nutné výdavky s organizáciou pomoci pokrývajú buď z vlastných prostriedkov, alebo svojou prácou, dodal predseda združenia.

UPOZORNENIE: TASR ponúka k správe zvukové záznamy, fotoreportáž a videozáznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy