Veľkobanka JPMorgan Chase dosiahla vlani zisk 19 miliárd USD

New York 14. januára (TASR) – Americká veľkobanka JPMorgan Chase dosiahla v poslednom štvrťroku vlaňajška čistý zisk 3,72 miliardy USD (2,91 miliardy eur). V porovnaní s rovnakým štvrťrokom roku 2010 klesol zisk o 23 %. Výnosy sa znížili o 17 % na 22,2 miliardy USD.
Americká ekonomika môže zvyšovať kondíciu, ale banky ešte stále sužuje viacerými spôsobmi dlhové hypotekárne bremeno. Aj JP Morgan musí od spoločností Fannie Mae a Freddie Mac skupovať svoje hypotekárne úvery, ktoré bez náležitého preverenia poskytol ľuďom na rodinné domy. Na tejto operácii stratila veľkobanka v minulom štvrťroku 390 miliónov USD.
JPMorgan vynaložil vlani 3,2 miliardy USD na súdne spory, alebo na odpísanie nedobytných úverov na rodinné domy. Medziročne klesla však suma o 1,5 miliardy USD. V poslednom štvrťroku na tieto operácie vynaložila banka 925 miliónov USD.
JPMorgan Chase však hypotekárna kríza nezaťažuje tak silno ako Bank of America. Tá vlani súhlasila, že na prekonanie hypotekárnych sporov vynaloží asi 13 miliárd USD. Banky majú finančné straty teraz aj z toho, že pri vyvlastňovaní rodinných domov nepostupovali podľa zákonov.
JPMorgan Chase, najväčšia americká banka, vlani dosiahla čistý zisk 19 miliárd USD a medziročný výsledok si zlepšila o 1,6 miliardy USD.
Napriek pretrvávajúcim problémom s hypotekárnymi úvermi informovala banka, že sa rodinné financie jej zákazníkov stabilizovali a viac ľudí platí dlhy vytvárané priebežne kreditnými kartami včas. Vďaka tomu banka presunula rezervu 730 miliónov USD z opravnej položky na kompenzáciu strát z kreditných kariet do zisku. Banka má okolo 50 miliónov klientov.
Analytici pokladajú za priaznivú správu, že si inštitucionálni klienti JPMorgan zobrali v poslednom štvrťroku úvery v celkovej hodnote 110 miliárd USD. Úvery boli o 12 % vyššie než vo 4. štvrťroku 2010.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy