Fellegi sa vrátil z Washingtonu s prázdnymi rukami

Washington/Brusel/Budapešť 14. januára (TASR) - Medzinárodný menový fond (MMF) zvýšil tlak na Maďarsko.

Washington/Brusel/Budapešť 14. januára (TASR) – Medzinárodný menový fond (MMF) zvýšil tlak na Maďarsko. Členská krajina EÚ, ktorá naliehavo potrebuje finančnú pomoc, ju zatiaľ nedostane. Preto sa osobitný vyslanec maďarského premiéra Viktora Orbána, minister bez kresla Tamás Fellegi, vrátil z rokovania so šéfkou MMF Christine Lagardeovou z Washingtonu s holými rukami, hoci ho pred odchodom na rokovania vybavila vláda všetkými potrebnými kompetenciami.
MMF tak potvrdil svoje stanovisko zo 16. decembra, keď spoločná misia Fondu a EÚ, opustila rokovací stôl a na neurčito odcestovala z maďarského hlavného mesta.
Či sa začnú a kedy sa začnú rokovania MMF s Maďarskom o podmienkach poskytnutia úveru závisí podľa Lagardeovej od toho, či Budapešť urobí konkrétne opatrenia na stabilizáciu svojho hospodárstva.
Okrem toho bude dôležité, či ešte pred ich začiatkom získa Maďarsko podporu EÚ. Hlavným kameňom úrazu medzi Budapešťou a západnými inštitúciami je nový zákon o centrálnej banke, ktorý by mohol výrazne obmedziť jej nezávislosť.
Hovorca menového komisára EÚ Olliho Rehna v piatok (13. 1.) povedal: "Plne podporujeme stanovisko (MMF)" k rokovaniam s Maďarskom. Nezávislosť centrálnej banky je podľa neho prvou podmienkou na poskytnutie pomoci. Rehn ešte predtým potvrdil, že sa 20. januára stretne v Bruseli s Fellegim na "neformálnych rozhovoroch" o želaní Budapešti získať preklenovací úver.
Orbán medzitým uviedol, že kritiku oboch inštitúcií na zákon o centrálnej banke pokladá za oprávnenú len čiastočne. "Medzi právnymi argumentmi EÚ sú niektoré, s ktorými môže maďarská vláda súhlasiť a prijať ich. Sú však aj také, medzi ktorými sú stanoviská ďaleko od seba", uviedol.
Premiér však nezašiel do podrobností a neuviedol, s ktorými argumentmi súhlasí a ktoré neprijíma. S ich zverejnením počká vláda na právne stanovisko Európskej komisie. Informáciu priniesol internetový portál Origo s odvolaním sa na zdroj blízky kabinetu.
V piatok klesol kurz forintu voči spoločnej mene. Euro sa obchodovalo po 310,65 HUF. Historicky najnižší kurz bol 324 HUF za euro. Okrem toho sa maďarské dlhopisy so splatnosťou 10 rokov v rovnaký deň úročili 9,48 %. Ich úrok vzrástol o 0,2 percentuálneho bodu. Grécko a Portugalsko museli požiadať MMF a EÚ o preklenovací úver ešte v čase, keď úročenie ich dlhopisov bolo "len" 7-%.
Agentúra pripomína, že Maďarsko bolo prvou krajinou EÚ, ktorú MMF a Európska centrálna banka zachraňovali pred bankrotom. V roku 2008 poskytli Budapešti rámcový úver 25 miliárd eur.

Súvisiace články

Aktuálne správy