Tempo rastu čínskeho zahraničného obchodu v tomto roku klesne-2

Peking 14. januára (TASR) – Čínska štátna plánovacia komisia predpokladá, že sa tempo rastu zahraničného obchodu krajiny tento rok zníži asi na 10 %. Vlani bol jeho medziročný prírastok 22,5 % a jeho hodnota dosiahla 3,6 bilióna USD (2,82 bilióna eur).
Námestník riaditeľa plánovacej komisie Čeng Siao-čchiang podľa agentúry Sinhua povedal, že podmienky na zahraničných trhoch budú tento rok ťažké, najmä v prvom polroku.
Na medzinárodnom trhu klesne dopyt a vzrastie konkurencia. Pre Čínu bude nepriaznivým faktorom aj rast výmennej hodnoty národnej meny, jüanu. Pravdepodobne sa objavia aj ďalšie negatívne faktory.
Zrejme sa znižuje aj tempo rastu druhej najsilnejšej ekonomiky sveta. Kým v decembri vzrástol vývoz o 13,4 %, prírastok dovozov klesol na 11,8 %. V predchádzajúcich mesiacoch bol import takmer dvojnásobný.
Čeng o vývoji čínskeho zahraničného obchodu dnes hovoril na ekonomickom fóre. Dodal, že vláda chce zlepšiť daňovú a poisťovaciu politiku a podporovať malé obchodné spoločnosti preto, aby sa stabilizoval rast vývozov.
Vláda na pokles dopytu po čínskom tovare v zahraničí okamžite zareagovala. Zmenila kurz a sľúbila pomoc vývozcom, ktorí sa dostali do ťažkostí. Jeho rast podporí väčšími bankovými úvermi. Prijme aj ďalšie podporné opatrenia. Nie je však jasné, aký vplyv budú mať tieto opatrenia na ekonomické prostredie.
Tempo čínskeho vývozu nepretržite klesá od augusta, keď sa v Európe prehĺbila dlhová kríza a vysoká nezamestnanosť v Spojených štátoch ovplyvnila spotrebiteľský dopyt. Medziročný prírastok vývozu však zostáva dvojciferný, čo potvrdzuje konkurencieschopnosť čínskych vývozcov na globálnom trhu.
Spomalenie tempa rastu čínskej ekonomiky sa prejavilo vlani aj záujme Číňanov o automobily. Medziročne vzrástol o ne dopyt o 5 %. Bol to najslabší výsledok za posledné desaťročie, čo sa ich predaj stal v krajine hitom. Analytici uvádzajú, že k poklesu záujmu o autá nastal po tom, ako vláda zrušila daňové zvýhodnenie malých vozidiel.
V Číne sa vlani predalo 14,5 milióna nových automobilov. Ich predaj bol asi o dva milióny vyšší než v Spojených štátoch. Čínsky automobilový trh je najväčším na svete.
Tento rok by sa mal predaj vozidiel v Číne znovu zvýšiť, lebo obyvatelia menších miest nechcú zaostávať za metropolami a nakupujú silné autá.
Informovala o tom agentúra AP.
(1 EUR = 1,2771 USD)

UPOZORNENIE: Správa je aktualizovaná v 1. odseku a doplnená o posledné dva odseky.

Súvisiace články

Aktuálne správy