Zníženie ratingu členov eurozóny viedlo k poklesu ceny barelu na 98,70 USD

New York 14. januára (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa v piatok (13. 1.) predával na záver obchodného dňa na komoditnej burze v New Yorku po 98,70 USD (77,28 eura) a cez deň zlacnel o 40 centov. Barel severomorskej ropy Brent stál v rovnakom čase 110,35 USD a v priebehu dňa zlacnel o 70 centov.
Analytici uvádzajú, že je to dôsledok zníženia dlhodobého ratingu deviatich členov eurozóny agentúrou Standard & Poor’s.
Nižšie ratingy povedú k nákladnejšiemu získavaniu úverov na finančných trhoch, čo sa môže následne prejaviť v poklese ekonomickej aktivity v nich a k silnému zníženiu dopytu po rope a iných komoditách. Recesia v Európe sa stáva pravdepodobnejšou.
Euro sa dostalo v piatok voči doláru na 16-mesačné minimum.
Barel ropy WTI, od ktorého sa odvíja cena ostatných druhov tejto strategickej komodity na svetovom trhu, v končiacom sa týždni zlacnel o 2,82 %, kým minulý týždeň zdražel o 2,76 %.
Celkový objem predaja ropy Brent bol tento týždeň o 41 dní vyšší než jeho 30-dňový priemer, dopyt po WTI ho prekročil o 36 %.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy