Od soboty budeme tankovať drahší benzín a naftu

Benzíny aj nafta od soboty zdražejú približne o 2 centy za liter. Zdražovanie prichádza po tom, čo sa v posledných týždňoch výrazne zdvihli ceny pohonných látok na svetových trhoch.

Od soboty budú čerpacie stanice na Slovensku zvyšovať ceny pohonných látok. Benzíny aj nafta zdražejú približne o 2 centy za liter. Agentúru SITA o tom informoval Tomáš Novotný z portálu natankuj.sk. „Priemerná cena najpredávanejšieho benzínu 95 Natural sa zvýši nad 1,470 eura za liter a od historicky najvyšších hodnôt z mája minulého roku bude vzdialená 2 centy za liter,“ uviedol Novotný. Priemerná cena nafty presiahne po zdražení hodnotu 1,410 eur za liter. Drahšia nafta bola naposledy v septembri 2008.

Zdražovanie prichádza po tom, čo sa v posledných týždňoch výrazne zdvihli ceny pohonných látok na svetových trhoch. Ako informoval Novotný, od Vianoc sa ceny benzínov na burze v Rotterdame zdvihli približne o 3 centy za liter, nafta takmer o 5 centov za liter. „Okrem toho, od poslednej zmeny cien na Slovensku v polovici novembra benzíny v Rotterdame zdraželi o 7 centov za liter, nafta o 4 centy za liter,“ uviedol.

Podľa Novotného by z hľadiska dlhodobého vývoja cien pohonných látok na Slovensku a na svetových trhoch mohli benzíny zdražieť až o 3 centy za liter. Aj keď má nafta aktuálne priestor na 1,5 centové zvyšovanie cien, na Slovensku bude drahšia ešte o pol centu za liter.

Ako povedal Novotný, aktuálny vývoj cien ropy naznačuje, že by sa ceny benzínov a nafty v Rotterdame mohli začiatkom týždňa vybrať nadol, čím by sa hrozba ďalšieho zdražovania benzínov minimalizovala. „Nafta už nemá priestor na ďalší rast jej cien na Slovensku, čo vyplýva z vývoja cien pohonných látok na medzinárodných trhoch,“ uzavrel Novotný.

Súvisiace články

Aktuálne správy