Starší ľudia sú na Slovensku vnímaní negatívne

Bratislava 13. januára (TASR) – Slováci sú menej zhovievaví voči starším ľuďom ako priemerní Európania. Až 48 percent ľudí si myslí, že ľudia nad 55 rokov sú na Slovensku vnímaní skôr negatívne, kým opačný názor zastáva len 38 percent. V meradle celej EÚ je pritom priemer opačný. Pozitívne vníma starších ľudí až 61 percent proti 28 percentám s opačným názorom. Vyplýva to z prieskumu Eurobarometer, ktorý sa realizoval v poslednom štvrťroku 2011 na vzorke 26.723 respondentov, z ktorých tisícku tvorili Slováci.
Z prieskumu tiež vyplynulo, že Slováci sú zvyknutí ľuďom skôr pripisovať dosiahnutie dospelosti ako občania iných krajín. V priemere si väčšina občanov Slovenska myslí, že človek prestáva byť mladým po dosiahnutí 39 rokov a starým sa stáva v 58. roku svojho života.
Slováci sa oproti iným Európanom tiež viac tešia na odchod do dôchodku. Pokračovať v práci po dosiahnutí dôchodkového veku by chcelo iba 22 percent opýtaných, kým priemer európskej dvadsaťsedmičky je až 33 percent. Najčastejšie plánujú na Slovensku prácu v dôchodkovom veku samostatne zárobkovo činné osoby (38 percent) a najmenej manuálne pracujúci ľudia (15 percent).
Prieskum Európskej komisie tiež odhalil, že až 83 percent Slovákov skôr nesúhlasí alebo rozhodne nesúhlasí s tým, aby sa do roku 2030 zvyšoval vek odchodu do dôchodku. V EÚ by pritom takúto zmenu podporila približne tretina opýtaných.
Až 34 percent opýtaných Slovákov sa v priebehu posledných dvoch rokov osobne stretlo či bolo terčom diskriminácie na pracovisku alebo pri hľadaní práce práve pre vysoký vek. Výrazne nad európskym priemerom sa s týmto javom Slováci stretávajú aj v oblasti zdravotnej starostlivosti (29 percent).

Súvisiace články

Aktuálne správy