V Grécku pokračuje druhé kolo rokovaní s veriteľmi o výmene dlhopisov

Atény 13. januára (TASR) – V Grécku dnes pokračuje druhé kolo rokovaní medzi vládou a súkromnými veriteľmi o výmene dlhopisov v rámci druhého záchranného balíka pre zadlženú krajinu.
Zapojenie súkromného sektora do záchrany Grécka je kľúčovou súčasťou dohody o druhom úvere od Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) v celkovej výške 130 miliárd eur. Ak sa Grécku nepodarí dotiahnuť návrh dohody k podpisu, hrozí mu bankrot, ktorý by otriasol aj svetovou ekonomikou.
Atény sa snažia presvedčiť investorov, aby vymenili grécke dlhopisy, ktoré vlastnia, za hotovosť a nové obligácie s oveľa dlhším termínom splatnosti a ešte pritom akceptovali 50-% odpis z hodnoty gréckeho dlhu. Tým by jeho výška klesla zhruba o 100 miliárd eur.
Premiér Lukas Papadimos a minister financií Evangelos Venizelos sa dnes predpoludním stretli so zástupcami Inštitútu medzinárodných financií (IIF) Charlesom Dallarom a Jeanom Lemierrom.
Vysoký úradník gréckeho ministerstva financií, ktorý nechcel byť menovaný, po štvrtkovom (12. 1.) prvom kole rozhovorov uviedol, že obe strany by mohli dospieť k dohode do konca budúceho týždňa a vo februári by mohli formálne zverejniť jej obsah.
IIF ale vo svojom vyhlásení konštatoval, že niektoré kľúčové body dohody sa stále nepodarilo vyriešiť, a upozornil, že "čas na jej uzavretie sa kráti".
Rokovania o záchrane Grécka komplikuje fakt, že počet ich účastníkov je príliš veľký. Okrem Grécka a IIF sa na nich podieľa aj zvyšných 16 štátov eurozóny a MMF. V takejto situácii nie je ľahké dospieť k dohode napríklad o tom, aké veľké úroky by Grécko malo platiť z vymenených nových dlhopisov. Podľa jedného zo zdrojov, kým jeden tábor chce, aby boli nízke, zhruba na úrovni 3 %, druhý tábor oponuje, že je to príliš nízky úrok pri dlhopisoch splatných o 20 až 30 rokov.

Súvisiace články

Aktuálne správy