Jednodňové vklady komerčných bánk v ECB dosiahli nový rekord

Frankfurt nad Mohanom 13. januára (TASR) - Výška jednodňových vkladov komerčných bánk v Európskej centrálnej banke (ECB) dnes dosiahla nové historické maximum 489,91 miliardy eur.

Frankfurt nad Mohanom 13. januára (TASR) – Výška jednodňových vkladov komerčných bánk v Európskej centrálnej banke (ECB) dnes dosiahla nové historické maximum 489,91 miliardy eur.
Ich hodnota tak prekonala aj sumu 489,19 miliardy eur, ktoré ECB koncom decembra 2011 v rámci likviditnej operácie poskytla bankám v podobe mimoriadne lacných trojročných úverov.
Vysoká hodnota vkladov signalizuje, že európske banky majú stále veľký strach a dávajú prednosť bezpečnému uloženiu peňazí v centrálnej banke pred vyššími úrokmi z medzibankových pôžičiek.
Centrálna banka pritom ponúka z jednodňových vkladov úrok 0,25 %. Ten je výrazne nižší ako úrok 0,375 %, za ktorý si banky požičiavajú medzi sebou.
Cieľom lacných úverov od ECB bolo pritom zmierniť tlak dlhovej krízy. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy vyzval banky, aby tieto peniaze využili na nákup dlhopisov krajín eurozóny, ale zatiaľ nie sú k dispozícii žiadne údaje o tom, či tak urobili.

Súvisiace články

Aktuálne správy