Írsko nebude podľa premiéra Kennyho potrebovať druhý záchranný balík

Londýn 12. januára (TASR) – Írsko nebude potrebovať ďalší záchranný balík od Európskej únie a Medzinárodného menového fondu (MMF). Povedal to dnes v Londýne írsky premiér Enda Kenny.
Ako uviedol, aj keď jeho krajina stále čelí veľkým ekonomickým výzvam, úsporný program začína prinášať výsledky. "Plníme všetky ciele a všetky záväzky," povedal Kenny. "Som presvedčený, že ak sa dostaneme cez dlhovú krízu eurozóny, máme dosť motorov rastu na potiahnutie našej ekonomiky, ktoré obnovia dôveru (v náš trh) a umožnia nám napredovať," povedal írsky premiér.
K dlhovej kríze dodal, že na vyriešenie problémov eura je nevyhnutné "komplexné riešenie," inak sa finančnú stabilitu obnoviť nepodarí. "Zatiaľ sa nám ešte nepodarilo obnoviť dôveru trhov v európsku menu," povedal Kenny s tým, že úsporné opatrenia samé o sebe na vyriešenie krízy nestačia. "Musíme zabezpečiť, aby okrem zavádzania prísnejších fiškálnych pravidiel boli k dispozícii aj stabilné financie pre krajiny, ktoré presadzujú zdravú a udržateľnú ekonomickú politiku," uviedol. Zároveň dodal, že okrem toho je nevyhnutné začať naprieč celou Európskou úniou vytvárať podmienky a prostredie na návrat k ekonomickému rastu a tvorbe nových pracovných miest.
Informovali o tom agentúry AP a Reuters.

Súvisiace články

Aktuálne správy