Zahraničné fúzie zvyšujú rentabilitu investora

Bratislava 12. januára (TASR) – Rentabilita spoločností, ktoré uskutočnili aspoň tri zahraničné investičné transakcie, je v nasledujúcich piatich rokoch po ich realizácii o 67 % vyššia, než je priemer trhu. Vyplýva to z prieskumu spoločnosti Ernst & Young realizovaného v spolupráci s Cass Business School, ktorý analyzuje 332.532 akvizícií realizovaných počas uplynulých 15 rokov. Takmer 3000 z nich možno pritom zaradiť do kategórie „sériových“ (to znamená, že investor uskutočnil v päťročnom období minimálne tri investičné transakcie).
To je dôkaz, že fúzie a akvizície majú pridanú hodnotu. Zo správy ďalej vyplynulo, že je veľký rozdiel medzi sériovými transakciami zameranými na domáce ciele, ktorých rentabilita je iba približne o štvrtinu nad trhovým priemerom, a na zahraničie orientovanými stratégiami, ktoré prinášajú takmer trikrát vyšší prírastok hodnoty.
„Naša analýza ukázala, že mať kvalitnú, premyslenú investičnú stratégiu zameranú na zahraničné investície je výhodou, ktorá zvyšuje rentabilitu investora viac než domáce fúzie a akvizície. Najhoršou alternatívou je však zostať pasívne sedieť v prípade, že disponujeme akvizičnými zdrojmi. Investorov dnes totiž viac než kedykoľvek predtým znepokojujú nízke výnosy resp. straty na finančných a kapitálových trhoch a taktiež sa obávajú straty reálnej hodnoty peňazí v dôsledku možnej inflácie,“ komentuje výsledky analýzy Petra Wendelová, partnerka spoločnosti Ernst & Young pre fúzie a akvizície.
„V rokoch 2001 a 2007, t. j. na vrcholoch ekonomických cyklov, bol podiel zahraničných fúzií a akvizícií na celkovom objeme investičných transakcií 27 % resp. 26 %. Rok 2011 bude asi málokto považovať za konjunktúrny, preto možno prekvapí, že aj tento rok bolo 25 % všetkých realizovaných transakcií zahraničných,“ dodáva Jozef Mathia, výkonný riaditeľ oddelenia transakčného poradenstva spoločnosti Ernst & Young v Slovenskej republike.
V rebríčku najvyspelejších trhov pre zahraničné fúzie a akvizície naďalej dominovali vyspelé štáty ako Kanada (1. – 2. miesto), Veľká Británia (1. – 2. miesto), USA (3), Francúzsko (4. – 6. miesto), Japonsko (4. – 6. miesto), Holandsko (4. – 6. miesto), Dánsko (7), Švédsko (8), Nemecko (9), Fínsko (10. – 11.) a Nórsko (10. – 11.). Pomerne prekvapivé je veľmi dobré umiestnenie Českej republiky (24. – 26. miesto), Izraela (23. miesto), Čile (24. – 26. miesto) a Malajzie (24. – 26. miesto), ktoré predstihli aj všetky krajiny BRIC (Čína 29. miesto, Brazília 49. – 50., Rusko 49. – 50., India 52. miesto).
Za prvé tri štvrťroky 2011 predstavovali akvizície, ktorých cieľom boli spoločnosti z rozvíjajúcich sa trhov, 40 % celosvetových investičných transakcií, čo je dvakrát viac než pred desiatimi rokmi. Naproti tomu podiel investorov z rozvíjajúcich sa trhov je tento rok zatiaľ len 21 %.
Z analýzy predchádzajúcich transakcií vyplýva, že priemerná hodnota investičnej transakcie na rozvíjajúcom sa trhu sa začne prudko zvyšovať asi tri až päť rokov po tom, čo sa na ňom objavili prvé fúzie a akvizície. To znamená, že najviac budú profitovať tí, ktorí na novo sa rodiace trhy prídu veľmi rýchlo. Ostatní sa budú musieť veľmi snažiť, aby si zabezpečili zaujímavý rast.
TASR informovala spoločnosť Ernst & Young v Slovenskej republike.

Súvisiace články

Aktuálne správy