O slovenské dlhopisy prejavilo záujem 135 investorov z Európy aj Ázie

Bratislava 12. januára (TASR) – Emisie 5-ročných dlhopisov, pri ktorej Slovensko v stredu (11.1.) získalo 1 miliardu eur s ročným kupónom 4,625 %, sa zúčastnilo 135 investorov z Európy aj Ázie a ich celkový dopyt dosiahol 1,3 miliardy eur. Informovala o tom dnes štátna Agentúra pre riadenie dlhu a likvidity (ARDAL).
„Záujem a účasť investorov na transakcii poukazuje na silný kredit Slovenska a jeho atraktívnosť. Vďaka tomu SR ako prvá z krajín eurozóny vstúpila na európsky trh v roku 2012 po veľmi nestabilnej situácií na kapitálových trhoch koncom roka 2011,“ zdôraznila agentúra.
Spomínaná 1 miliarda eur bola cieľovou hodnotou aktuálnej emisie, pričom SR ju môže navyšovať prostredníctvom ďalších domácich aukcií na maximálnu hodnotu 3 miliardy eur. Manažéri emisie, banky HSBC, SG CIB, Tatra Banka (RBI Group) a UniCredit Bank Slovakia, ju otvorili v stredu krátko popoludní a obchodné knihy zavreli už po 2,5 hodine.
Rozdelenie emisie je podľa ARDAL dobré z hľadiska typu investorov aj ich geografického rozloženia. Viac ako polovicu, 57 % slovenských dlhopisov kúpili banky, pätinu (21 %) investičné fondy, 10 % centrálne banky a zvyšok poisťovne, penzijné fondy a iní investori.
Geograficky pochádzali investori predovšetkým z Európy – Rakúska (38 %), Nemecka (13 %), Beneluxu (6 %), strednej a východnej Európy (6 %), Veľkej Británie a Írska (5 %), Talianska (3 %) a Švajčiarska (3 %). Slovenskí záujemcovia skúpili 12 % emisie, zvyšnú desatinu získali investori z Ázie.

Súvisiace články

Aktuálne správy