Merkelová a Monti chcú, aby sa EÚ sústredila na podporu rastu ekonomiky

Berlín 11. januára (TASR) – Nemecko a Taliansko vyzvali Európsku úniu (EÚ), aby sa na najbližšom summite venovala predovšetkým podpore rastu ekonomiky a zamestnanosti.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová uviedla po stretnutí s talianskym premiérom Mariom Montim, že obaja chcú, aby sa Európska rada zaoberala "okrem otázky rozpočtovej solidarity aj otázkou, ako môžeme zvýšiť rast a predovšetkým zamestnanosť v Európe".
Monti už pred stretnutím s Merkelovou varoval, že ak bežní Taliani rýchlo na vlastnej koži nepocítia konkrétne úspechy reformných a úsporných snách vlády, v krajine sa zdvihne vlna protieurópskych protestov, ktorá sa môže otočiť aj proti Nemecku.
Merkelová však dala jasne najavo, že v prípade jej a Montiho návrhu nejde o žiaden program zvyšovania výdavkov na podporu rastu. "Existujú opatrenia, ktoré vyžadujú peniaze, ale existujú aj opatrenia na podporu rastu, ktoré ležia v štrukturálnej oblasti, a preto je dôležité, aby sme sa bavili aj o legislatíve v oblasti pracovného práva."
Nemecká kancelárka ocenila Montiho rozhodnosť a rýchlosť pri presadzovaní úsporných a reformných opatrení. Merkelová a Monti tiež potvrdili, že 20. januára sa v Ríme uskutoční stretnutie lídrov Nemecka, Francúzska a Talianska.
Investori s napätím očakávajú aukcie talianskych dlhopisov, ktoré sa budú konať vo štvrtok (12. 1.) a piatok (13. 1.). Podľa Montiho jeho vláda dala jasne najavo, že urobí všetko pre konsolidáciu verejných financií. Teraz je však otázkou, ako sa k tomu postavia nervózne trhy. K ich upokojeniu by podľa talianskeho premiéra mala prispieť aj EÚ.
Vysoké úrokové sadzby boli podľa Montiho oprávnené, pokiaľ trhy mali pochybnosti o hospodárskej politike Talianska, čo sa však zmenilo, "predovšetkým po tom, čo predstavitelia trhov uviedli, že oceňujú snahy" talianskej vlády. Je na Európe, aby pomohla k tomu, že zmena politiky sa prejaví aj v znížení úrokových sadzieb pri trhovom financovaní, dodal Monti.
Výnosy 10-ročných štátnych talianskych dlhopisov sa stále pohybujú okolo 7 %, čo odborníci považujú z dlhodobého hľadiska za neudržateľné. Verejný dlh Talianska predstavuje 120 % HDP. Rím musí na refinancovanie dlhu získať počas prvých štyroch mesiacov tohto roka desiatky miliárd eur.
Podľa šéfa oddelenia pre ratingy štátov agentúry Fitch Davida Rileyho by problémovým krajinám eurozóny, ako je Taliansko a Španielsko, mala pomôcť Európska centrálna banka (ECB). Prípadné prehĺbenie problémov Talianska by podľa Rileyho viedlo ku koncu spoločnej európskej meny.
A kolaps eura by bol podľa neho katastrofou pre svetovú ekonomiku. Fitch s tým vo svojom základnom scenári síce nepočíta, ale nepovažuje to za nemožné.
"Koniec eura by bol katastrofou. Euro je rezervnou menou. Aký to bude mať vplyv na finančnú a politickú stabilitu?" pýta sa Riley, podľa ktorého prehĺbenie problémov Talianska by euro sotva prežilo. Mnohí odborníci a politici tvrdia, že tretia najväčšia ekonomika eurozóny je z politického aj hospodárskeho hľadiska príliš významná na to, aby ju bolo možné nechať zbankrotovať. Riley však upozornil, že tiež sa dá Taliansko považovať za príliš veľké na záchranu.
Preto vyzval ECB, aby prestala váhať a zvýšila nákup dlhopisov problematických krajín ako Taliansko a prekonala aj svoj odpor k návrhu, aby si európsky záchranný fond požičiaval peniaze priamo z centrálnej banky.
"Je možné zachrániť euro bez aktívnejšieho zapojenia ECB? Celkom úprimne si myslíme, že nie," konštatoval Riley, podľa ktorého má banka dosť možností ako pomôcť euru bez toho, aby spustila rast inflácie v eurozóne.
Informovala o tom agentúra Reuters a portál www.wallstreetjournal.de.

Súvisiace články

Aktuálne správy