Nemecké banky odmietajú selektívnu daň z finančných transakcií

Frankfurt nad Mohanom 11. januára (TASR) - Nemecké banky a ďalšie finančné inštitúcie odsúdili plány Nemecka a Francúzska zaviesť daň z finančných transakcií, ak nebude zahrňovať aj kľúčové finančné centrá ako Londýn, ale aj ďalšie.

Frankfurt nad Mohanom 11. januára (TASR) – Nemecké banky a ďalšie finančné inštitúcie odsúdili plány Nemecka a Francúzska zaviesť daň z finančných transakcií, ak nebude zahrňovať aj kľúčové finančné centrá ako Londýn, ale aj ďalšie.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy dnes opätovne dali najavo, že plánujú presadiť daň z finančných transakcií, proti ktorej sa ale stavia Veľká Británia. „Ak sa takáto daň nezavedie na celosvetovej úrovni, nemala by sa zavádzať vôbec,“ povedal Hans Reckers, výkonný riaditeľ združenia nemeckých krajinských bánk.
Andreas Schmitz, prezident združenia nemeckých súkromných bánk, dnes povedal, že prípadné zavedenie dane z finančných transakcií -napríklad len v eurozóne – by viedlo k presúvaniu finančných aktivít na menej regulované trhy. To by nepriaznivo zasiahlo do príjmov nemeckého finančného sektora. Ako dodal, zisk nemeckých bánk by mohol klesnúť o 5 až 10 % a náklady na klíringové a zúčtovacie operácie dosiahnuť dvojnásobok oproti súčasnému stavu.

Súvisiace články

Aktuálne správy