Merkelová chce naďalej platiť eurom – Spoločná mena v downtrende

Merkelová strieda meeting za meetingom a po včerajšom stretnutí so šéfkou MMF dnes privíta talianskeho premiéra. Jej včerajšie jednanie s Christine Lagardeovou však nedopadlo ružovo, prinieslo „len“ záväzok posilňovania rastových vyhliadok európskej ekonomiky a zamestnanosti udržateľným spôsobom, čo je v poradí n-tým výrokom od ktorého investori veľa očakávali.

Dnes sa ich pohľady (aj z dôvodu absencie výraznejších makrodát) opäť raz sústredia na nemeckú kancelárku, ktorá v rámci „konzultačných hodín“ privíta Maria Montiho. Od neho a od prosperity Talianska podľa agentúry Fitch závisí osud eura. Nechajme sa teda prekvapiť čo toto stretnutie prinesie pre euro.

Pre vývoj eurodoláru za posledné mesiace je charakteristický klesajúci trend, ako to je znázornené kanálom na grafe:

 

 

Dnešný vývoj európskej meny voči americkému doláru pred začiatkom európskej seansy signalizoval mierne straty, neskôr po otvorení búrz nabral neutrálny charakter. Report Európskej Komisie, v rámci ktorej EU kritizuje nepostačujúce prijímanie opatrení a nedostatky rozpočtu Maďarska, však pre menu priniesol záporný vývoj. Aktuálne sa euro obchoduje na úrovni 1.2711 EUR/USD, čo činí pokles -0.52 % oproti utorkovej záverečnej hodnote.

Súvisiace články

Aktuálne správy