Španielsky parlament schválil prvý balík úsporných opatrení

Madrid 11. januára (TASR) – Španielsky parlament dnes schválil prvý balík úsporných opatrení, pripravených novou konzervatívnou vládou premiéra Mariana Rajoya. Škrty vo výdavkoch štátu vo výške 8,9 miliardy eur zahŕňajú zvýšenie daní z príjmu a majetku a majú za cieľ znížiť obrovský štátny deficit krajiny.
Balík opatrení dnes v 350-člennej dolnej komore parlamentu schválilo 197 španielskych poslancov. Vládnuca Ľudová strana (PP), ktorá vyhrala novembrové parlamentné voľby, má v komore absolútnu väčšinu.
Minister financií Cristobal Montoro povedal, že opatrenia, ktoré avizovala vláda 30. decembra, sú tvrdé, ale nevyhnutné, vzhľadom na to, čo nazval zlým hospodárením bývalej vlády socialistov.
Montoro zdôraznil, že Španielsko sa začína prepadať do recesie a jeho ekonomika s 21,5-% nezamestnanosťou stagnuje.
Vláda premiéra Mariana Rajoya zložila sľub 21. decembra. Je zložená zväčša z jeho blízkych spolupracovníkov a nezávislých expertov, ktorí majú oživiť stagnujúcu ekonomiku a obmedziť výdavky, aby ubezpečili investorov, že štvrtá najväčšia ekonomika eurozóny zostane solventná.
Rajoy po voľbách v parlamente vyhlásil, že jeho vláda si kladie za cieľ znížiť rozpočtový deficit Španielska o 16,5 miliardy eur na 4,4 % v roku 2012 a súčasne stimulovať hospodársky rast. Preto sústredí "všetky svoje sily" na boj s 21,5-% nezamestnanosťou, ktorá je najvyššia v Európskej únii.

Súvisiace články

Aktuálne správy