Maďarsko je pripravené rokovať o spornej legislatíve s EÚ a MMF

Budapešť 11. januára (TASR) – Maďarská vláda je pripravená rokovať s Európskou komisiou (EK) o svojej spornej legislatíve, vrátane nového zákona o centrálnej banke, ktorý podľa Bruselu porušuje jej nezávislosť. Oznámil to dnes hovorca maďarského premiéra Péter Szijjártó.
„Európska komisia ešte nedokončila analýzu zákona o maďarskej centrálnej banke,“ povedal v rozhovore pre verejnoprávnu televíziu M1. „Napriek tomu premiér (Viktor Orbán) dal v liste predsedovi komisie José Manuelovi Barrosovi jasne najavo, že on aj vláda sú otvorení diskusii o centrálnej banke alebo o iných zákonoch, ak to komisia bude považovať za potrebné,“ dodal.
Zástupcovia Európskej únie (EÚ) a Medzinárodného menového fondu (MMF) pre sporný zákon o centrálnej banke a tiež ďalšiu kontroverznú legislatívu, ktorá sa týka maďarských verejných financií, v decembri predčasne ukončili neformálne rokovania o finančnej pomoci Maďarsku. To malo za následok prudký pokles hodnoty maďarských aktív.
Maďarský minister bez kresla Tamás Fellegi, ktorý je poverený vedením maďarskej delegácie na rokovaniach s MMF a EÚ, už vo Washingtone rokuje so zástupcami fondu o finančnej pomoci.

Súvisiace články

Aktuálne správy