Dánsko má problémy so zakotvením dlhovej brzdy v ústave

Kodaň 10. januára (TASR) – Dánsko, ktoré 1. januára 2012 prevzalo rotujúcu funkciu predsedníckej krajiny Európskej únie (EÚ), naráža na vážne problémy so zakotvením tzv. dlhovej brzdy do svojej ústavy.
"Neexistuje politicky reálny spôsob, ako zmeniť dánsku ústavu, nestalo sa tak už 60 rokov a nemyslím si, že sa to teraz stane," povedal dnes novinárom minister financií Bjarne Corydon.
Ministerka hospodárstva Margrethe Vestagerová spresnila, že zmena ústavy by si vyžiadala rozpustenie parlamentu, pričom ostatné voľby sa uskutočnili len nedávno, v septembri 2011. Okrem toho by tieto zmeny museli schváliť v referende euroskeptickí Dáni.
Dánsko sa preto môže iba "zaviazať", že sa pripojí k novému prísnejšiemu Paktu stability a rastu EÚ a zakotví limity pre výšku rozpočtového deficitu a štátneho dlhu do "obyčajnej legislatívy".
Okrem toho podľa Corydona má Kodaň problém s ďalšou klauzulou európskeho návrhu, a to s limitom pre štrukturálny deficit, ktorý by nemal prekročiť 0,5 % hrubého domáceho produktu (HDP). Minister pripomína, že Dánsko tento schodok vypočítava iným spôsobom ako Európska komisia (EK).
Napriek všetkému by sa Dánsko, ktoré nie je členom eurozóny, stále chcelo pripojiť k novej zmluve o sprísnení fiškálnej disciplíny v Európe.

Súvisiace články

Aktuálne správy