Nákupná horúčka Slovákov v Maďarsku sa stupňuje

Dunajská Streda/Bratislava/Ostrihom/Győr/Mosonmagyaróvár 10. januára (TASR) - Historicky najnižší kurz maďarského forintu (HUF) denno-denne priláka do Maďarska na nákupy tisíce turistov.

Dunajská Streda/Bratislava/Ostrihom/Győr/Mosonmagyaróvár 10. januára (TASR) – Historicky najnižší kurz maďarského forintu (HUF) denno-denne priláka do Maďarska na nákupy tisíce turistov. Hlavne z prihraničných oblastí chodia ľudia nakupovať do zahraničia, keďže všetko je lacnejšie. Z troch opýtaných domácich obchodných reťazcov len predseda Predstavenstva COOP Jednota Dunajská Streda Ľudovít Kulcsár priznal, že nákupná horúčka negatívne ovplyvňuje tržby ich obchodov. "Silný pokles obratu pociťujeme už niekoľko týždňov, pričom sa snažíme ponúknuť neuveriteľné zľavy," povedal.
"Súčasný kurz HUF nepociťujeme. V našich obchodoch, ktoré sú blízko hraníc, monitorujeme vývoj cien na týždennej báze a tieto obchody sú schopné aj vďaka dobrým cenovým programom plne konkurovať hladine forintu," konštatovala pre TASR manažérka vonkajších vzťahov Tesco Stores SR, a. s., Oľga Hrnčiarová.
Podobne sa vyjadrila aj PR manažérka a tlačová hovorkyňa spoločnosti Lidl SR Jana Čupková. "Zmeny v nákupnom správaní zákazníkov sme nezaznamenali. Spoločnosť Lidl ponúka dlhodobo rôznorodé produkty za výhodné ceny. Každý týždeň navyše pripravuje pre svojich zákazníkov špeciálne tematické akcie, ktoré ponúkajú tak potraviny, ako aj non-food za lákavé ceny," povedala s tým, že spoločnosť Lidl pri tvorbe cien reflektuje na aktuálnu situáciu na trhu.
Napriek vyjadreniam hovorcov domácich obchodných reťazcov stretnete na parkoviskách maďarských obchodných domov dve tretiny zákazníkov so slovenskými štátnymi poznávacími značkami. "Potraviny sú o 35-40 percent lacnejšie ako u nás, odevy možno aj viac ako o polovicu, keďže obchodné domy majú aj veľké zimné zníženie cien," povedala kupujúca v Ostrihome, kde premávka po Moste Márie-Valérie sa zdvojnásobila.
V priebehu týždňa bude v Maďarsku benzín drahší o desať forintov, ale doteraz popri nákupoch sa oplatilo aj natankovať. Pri súčasnom kurze aj pohonné hmoty boli lacnejšie. "Kúpila som synom nohavice a pulóver, vyšlo to o 50 percent lacnejšie a pritom sme aj natankovali," pochválila sa matka dvoch detí z Galanty v Győri.
V týchto dňoch sa v Maďarsku kupuje všetko. "Najviac sa oplatí kupovať pracie prostriedky, pekárenské a tabakové výrobky," vysvetlil pán v stredných rokoch v Mosonmagyaróvári. Dodal, že s rodinou, známymi a kamarátmi prichádza z Bratislavy do susednej krajiny každý týždeň.

Súvisiace články

Aktuálne správy