Regionálne združenia môžu žiadať o podporu do 2. februára

Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja môže poskytnúť regionálnym združeniam na projekt cezhraničnej spolupráce najviac 20 tis. eur. Žiadatelia si musia zabezpečiť z vlastných zdrojov najmenej 10 % z celkových nákladov na projekt.

O finančnú podporu štátu na projekty cezhraničnej spolupráce v tomto roku môžu regionálne združenia na Slovensku žiadať do 2. februára. Ministerstvo dopravy, výstavby a regionálneho rozvoja SR môže na realizáciu jedného projektu poskytnúť najviac 20 tis. eur. Žiadatelia o príspevok si pritom musia zabezpečiť z vlastných zdrojov najmenej 10 % z celkových nákladov na projekt. Vyplýva to z výzvy ministerstva na predkladanie žiadostí o poskytnutie finančného príspevku na projekt regionálneho rozvoja. Podpora je určená na projekty v rôznych oblastiach euroregionálnych aktivít zameraných na rozvoj cezhraničnej spolupráce. Odborná hodnotiaca komisia zhodnotí cezhraničný dopad, uskutočniteľnosť a udržateľnosť projektov podľa rôznych kritérií. Konzultačný deň k výzve je plánovaný 11. januára na ministerstve dopravy od 10:00 do 13:00.

V minulom roku rezort dopravy podporil spolu 15 projektov ôsmich regionálnych združení v celkovej sume 275,8 tis. eur. Regionálne združenie Váh – Dunaj – Ipeľ so sídlom v Nitre dostalo na tri projekty Po stopách Grasalkoviča, Kultúrne leto bez hraníc a Víno ako produkt zážitkového turizmu spolu 51,4 tis. eur. Združenie Región Tatry, sídliace v Kežmarku, získalo 48,5 tis. eur tiež na tri projekty, a to Euroregión bez hraníc 2011, X. Slovensko-poľské hospodárske fórum a Monitoring vôd – základ prehlbovania enviropartnerstva.

Združenie Región Beskydy so sídlom v Žiline získalo takmer 40 tis. eur na dva projekty – Beskydský hradný triangel – historické dedičstvo spájajúce národy a Beskydská magistrála – cesta k partnerstvu národov. Podobne ako ďalšie dve združenia. Región Neogradiensis, z.p.o., v Lučenci dostal 39,8 tis. eur na projekty Cestičky do praveku – príprava turistickej destinácie v regióne Novohrad a Geopark Novohrad – Nógrad, príprava turistického chodníka Šomoška, Soví hrad, Pohanský hrad. Únia Slanej a Rimavy získala 39,6 tis. eur na projekty Miestne a regionálne produkty cestovného ruchu a socio-ekonomický rozvoj a Možnosti rozvoja vidieckeho cestovného ruchu v Euroregióne Slaná – Rimava. Karpatský euroregión Slovensko so sídlom v Košiciach dostal 20 tis. eur na projekt Ukážeme krásy našich krasov celému svetu Stredoeurópsky euroregión získal 19,4 tis. eur na spoločnú prezentáciu euroregiónov a Zemplínsky euroregión 17,2 tis. eur na projekt Investičná a pracovná agentúra – Euroregión Južný Zemplín.

Súvisiace články

Aktuálne správy