Podpora rastu sa stane kľúčovou pri riešení dlhovej krízy eurozóny

Dnes sa v Berlíne stretli lídri Nemecka a Francúzska a rokovali o riešení dlhovej krízy eurozóny. Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy uviedli, že sú pripravení urýchliť platby do stáleho európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM).

Berlín 9. januára (TASR) – Dnes sa v Berlíne stretli lídri Nemecka a Francúzska a rokovali o riešení dlhovej krízy eurozóny.
Nemecká kancelárka Angela Merkelová a francúzsky prezident Nicolas Sarkozy uviedli, že sú pripravení urýchliť platby do stáleho európskeho stabilizačného mechanizmu (ESM). Podpora hospodárskeho rastu sa stane prioritou pri riešení krízy, zdôraznili.
Rokovania s bankami o dobrovoľnom odpise časti gréckeho dlhu sa musia urýchliť, požaduje Merkelová. Odpis je totiž súčasťou druhého záchranného balíka pre Atény, ktorý sa musí čo najskôr zrealizovať. Inak sa nebudú môcť uvoľniť ďalšie peniaze pre Grécko zo záchranného úveru. "Chceme, aby Grécko zostalo v eurozóne," uviedla nemecká kancelárka. Atény však musia splniť sľuby, ktoré dali takzvanej trojke zloženej z Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej komisie (EK) a Európskej centrálnej banky (ECB). Merkelová bude o tom v utorok (10. 1.) diskutovať so šéfkou MMF Christine Lagardeovou.
Sarkozy potvrdil, že chce čo najskôr presadiť daň z finančných transakcií. Merkelová považuje návrh francúzskeho prezidenta, aby sa už neotáľalo so zavedením tejto dane, za správny. Ministri financií Európskej únie (EÚ) by mali konečný návrh na zavedenie dane z finančných transakcií pripraviť do marca. Nemecká kancelárka uviedla, že ona osobne podporuje v krajnom prípade zavedenie dane len v eurozóne, ak sa nenájde kompromisné riešenie pre celú úniu.

Súvisiace články

Aktuálne správy