Maďarsko predalo obligácie za 40 miliárd HUF, ale s vysokými výnosmi

Budapešť 9. januára (TASR) – Maďarsku sa dnes podarilo predať celý plánovaný objem krátkodobých pokladničných poukážok, ale muselo akceptovať rast výnosov, ktoré dosiahli najvyššiu úroveň od júna 2009.
Podľa údajov agentúry pre riadenie maďarského štátneho dlhu vláda v Budapešti získala 40 miliárd forintov (125.608 eur) z predaja šesťtýždňových pokladničných poukážok. Priemerný výnos z nich ale vzrástol na 7,77 % zo 7,24 % pri aukcii rovnakých obligácií 28. novembra 2011.
Maďarská mena forint po zverejnení informácií, že premiér Viktor Orbán pracuje na obnovení rozhovorov o finančnej pomoci od Medzinárodného menového fondu (MMF) a Európskej únie (EÚ) dnes posilnila o 0,3 % a o 11.50 h SEČ sa predávala pri kurze 313,55 HUF/EUR.
Forint sa totiž minulý týždeň prepadol na rekordne nízku úroveň oproti euru. Dôvodom bol predčasný odchod delegácie MMF a EÚ z Budapešti, lebo premiér Orbán odmietol odvolať nový kontroverzný zákon o centrálnej banke.
Počas uplynulého víkendu však už Orbán avizoval, že je ochotný akceptovať "akýkoľvek" úverový program, ktorý posilní finančný trh v Maďarsku. To podľa analytikov signalizuje, že vláda v Budapešti sa chce čo najrýchlejšie dohodnúť s MMF, aj keď neistota okolo sporného zákona zatiaľ pretrváva.

Súvisiace články

Aktuálne správy