Belgická vláda zmrazí z rozpočtových výdavkov 1,3 miliardy eur

Brusel 8. januára (TASR) – Belgicko na niekoľko mesiacov zmrazí zhruba 1,3 miliardy eur z rozpočtových výdavkov po tom, ako Európska komisia varovala, že rozpočtový deficit dosiahne v tomto roku vyššiu úroveň než predpokladá vláda.
Komisár Európskej únie pre hospodárske a menové záležitosti Olli Rehn varoval ešte vo štvrtok (5.1.) belgickú vládu, že vládne odhady v oblasti rozpočtového deficitu na rok 2012 sú prehnane optimistické. Zatiaľ čo vláda počíta s deficitom na úrovni 2,8 % hrubého domáceho produktu (HDP), EK je presvedčená, že vzhľadom na vývoj ekonomiky to bude 3,25 % HDP, čím krajina prekročí 3-% hranicu požadovanú úniou.
"Je to čisto administratívny krok, ktorý nám dá čas na úpravy v rozpočte," povedal minister pre rozpočet Olivier Chastel pre denník L’Echo po tom, ako v sobotu (7.1.) vláda rozhodla o zmrazení. Zároveň obhajoval odhady vlády s tým, že rozpočtový schodok v tomto roku určite zníži na predpokladaných 2,8 % HDP.
Nebude to však jednoduché, keďže belgická centrálna banka počíta s nepríliš priaznivým vývojom ekonomiky. Jej guvernér Luc Coene odhaduje, že v 1. polroku zaznamená ekonomika v najlepšom prípade "veľmi slabý rast" a v najhoršom pokles o 0,5 %. Vyzval preto vládu na ďalšie škrty vo výdavkoch a kroky na podporu zamestnanosti. "Je to nevyhnutné, aby sme upokojili trhy a znížili výnos (dlhopisov)," povedal Coene v spoločnom rozhovore pre denník La Libre Belgique a rozhlasovú stanicu RTBF.
Informovali o tom agentúry Bloomberg a RIA Novosti.

Súvisiace články

Aktuálne správy