Maďarsko je ochotné rokovať s EÚ o spornom zákone o centrálnej banke

Budapešť/Paríž 7. januára (TASR) – Maďarsko je pripravené rokovať s Európskou úniou o svojom kontroverznom zákone o centrálnej banke. Povedal to v rozhovore pre dnešné vydanie francúzskeho denníka Le Figaro maďarský minister zahraničných vecí János Martonyi.
Maďarsko koncom minulého roka začalo predbežné rozhovory s EÚ a Medzinárodným menovým fondom (MMF) o finančnej pomoci, no viaceré kroky maďarskej vlády vrátane zákona o centrálnej banke vyvolali znepokojenie na medzinárodnej scéne.
„Sme pripravení na diskusiu. Napríklad aj o najčastejšie citovanom probléme: zákone o centrálnej banke,“ povedal Martonyi pre Le Figaro. Povedal to len krátko po tom, ako ratingová agentúra Fitch ako posledná z troch hlavných agentúr znížila v piatok (6.1.) rating Maďarska do špekulatívneho pásma. Aj forint zaznamenal v priebehu týždňa prepad oproti euru na historické minimum.
V stredu (11.1.) hlavný maďarský vyjednávač v rokovaniach s MMF Tamás Fellegi odcestuje do Washingtonu na neformálne rozhovory s predstaviteľmi fondu. Tí budú chcieť vedieť, do akej miery je Orbán ochotný pristúpiť na nimi požadované reformy.

Súvisiace články

Aktuálne správy