M. Monti sa obáva, aby odlišné názory neprerástli do rozdelenia Európy

Paríž 7. januára (TASR) – Taliansky premiér Mario Monti varoval Európsku úniu, aby nenechala súčasné odlišné názory na riešenie dlhovej krízy prerásť do vážneho rozdelenia bloku. Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy zasa upozornil, že prípadný krach eura by mohol viesť k nestabilite regiónu. Obaja na piatkovej schôdzke (6.1.) v Paríži zdôraznili, že Rím a Paríž majú „úplne zhodné názory“ na budúcnosť Európy, aj na to, ako riešiť krízu dôvery eurozóny.
„Myslím si, že najväčším nebezpečenstvom národov a členských štátov Európskej únie je vzájomné nepochopenie sa a návrat predsudkov medzi severom a juhom Európy, starými a novými členskými štátmi, pričom hrozí, že tieto postoje prerastú do veľmi vážneho rozdelenia,“ povedal Monti v Paríži.
Sarkozy išiel ešte ďalej. Podľa neho by prípadný kolaps eura mohol ohroziť mier v Európe. „Nemáme právo na ponechanie Európy svojmu osudu, nemáme právo na to, aby sme nechali euro zaniknúť. Euro je srdcom celej Európy a ak padne, tak s ním aj celá Európa, čo by mohlo ohroziť mier na kontinente,“ povedal francúzsky prezident.
Sarkozy dodal, že summit Nemecka, Francúzska a Talianska, troch najväčších ekonomík eurozóny, sa uskutoční 20. januára v Ríme, tri dni pred schôdzkou ministrov financií EÚ. O týždeň, 30. januára sa uskutoční summit lídrov EÚ, na ktorom by sa mali riešiť otázky užšej fiškálnej únie.
Monti zároveň vyzval úniu, aby nezabúdala na kroky potrebné na podporu ekonomického rastu, napriek tomu, že musí držať verejné financie pod kontrolou. Taliansky premiér podporil aj návrh Francúzska na vytvorenie dane z finančných transakcií, nesúhlasí však s tým, aby sa zavádzala jednostranne, ako to plánuje Francúzsko v prípade, ak iné štáty sa na dani nedohodnú. Podľa Sarkozyho by mal Paríž zaviesť takzvanú Tobinovu daň už tento rok, bez ohľadu na to, či s ňou iné štáty budú súhlasiť, alebo nie.

Súvisiace články

Aktuálne správy