Pokles kurzu eura ohrozuje japonskú ekonomiku

Tokio 6. januára (TASR) – Japonský minister financií Jun Azumi varoval, že pokles kurzu eura oproti jenu ohrozuje japonskú ekonomiku a musí sa pozorne monitorovať. Podľa ekonómov je to ďalší signál rastúcej frustrácie zahraničia z doterajšej odpovede európskych predstaviteľov na dlhovú krízu.
Japonsko, Spojené štáty a Čína zvážia ako pomôcť Európe pri riešení krízy, ak jej predstavitelia dajú najavo, že sú ochotní prijať potrebné kroky na zmiernenie napätia na trhu a na zvýšenie likvidity v bankovom systéme. Azumi tak odpovedal na otázku novinárov, aké budú hlavné témy rokovaní na budúcotýždňovom stretnutí s americkými ministrom financií Timothym Geithnerom.
Pokračujúca nedôvera investorov stlačila kurz eura oproti jenu v prvý týždeň roka 2012 už na 11-ročné minimum. Takýto vývoj však japonskú ekonomiku, ktorá je silne závislá od exportu, poškodzuje.
"Pokles kurzu eura by mohol mať vážne dôsledky pre japonskú ekonomiku a vývozcov," povedal Azumi novinárom po zasadnutí vlády. "Hodnota európskej meny poukazuje na veľmi nedôverčivý postoj trhov voči Európe. Preto je nevyhnutné vývoj na nich pozorne sledovať," dodal japonský minister.

Súvisiace články

Aktuálne správy