L.Papadimos dnes vyzval Grékov, aby akceptovali ďalšie zníženie platov

Atény 5. januára (TASR) – Grécky premiér Lukas Papadimos dnes vyzval obyvateľov, aby akceptovali ďalšie zníženie platov, ktoré je jedinou cestou, ako zabezpečiť pre krajinu finančnú pomoc zo zahraničia a zabrániť jej bankrotu a prípadnému odchodu z eurozóny.
"Musíme akceptovať krátkodobé zníženie našich príjmov. Je to dôležité pre našu konkurencieschopnosť," povedal Papadimos predstaviteľom odborov a firiem. "Musíme prijať určité obete, aby sme sa vyhli katastrofe. Vzdať sa mála, aby sme neprišli o viac," uvádza sa vo vyhlásení úradu gréckeho premiéra.
Grécko čakajú koncom mesiaca rokovania o "dôveryhodnom ekonomickom pláne" na nasledujúce tri roky s predstaviteľmi tzv. trojky, čiže zástupcami Medzinárodného menového fondu (MMF), Európskej únie (EÚ) a Európskej centrálnej banky (ECB). Od ich výsledku závisí, či zadlžená krajina dostane v marci ďalšiu splátku z prvého záchranného úveru vo výške 110 miliárd eur, na ktorom sa s veriteľmi dohodla v roku 2010, a tiež, či sa jej podarí uzavrieť dohodu o druhom úvere v hodnote 130 miliárd eur, ktorý pokryje finančné potreby Grécka v nasledujúcich rokoch.
Papadimos, ktorý sa v novembri ujal funkcie úradujúceho premiéra po páde predchádzajúcej vlády a mal by krajinu viesť do predčasných volieb pravdepodobne v apríli tohto roka, čelí neľahkej úlohe. Musí presadiť ďalší balík tvrdých úsporných opatrení a ekonomických reforiem, ktoré sú podmienkou finančnej pomoci od trojky. Okrem toho, na druhom balíku pomoci by sa mali podieľať aj súkromní veritelia tak, že odpíšu až 50 % z hodnoty gréckych dlhopisov.

Súvisiace články

Aktuálne správy