Historická sklárska pec a dielne by mali znížiť nezamestnanosť v regióne

Mýtna 5. januára (TASR) – Sklársku pec podľa historických dokumentov chcú tento rok postaviť v obci Mýtna v okrese Lučenec. Občianske združenie Javor požiadalo o príspevok na jej stavbu Úrad vlády SR. Ako pre TASR povedal starosta Mýtnej Pavel Grexa, peniaze žiadajú z rezervy predsedníčky vlády na základe výzvy.
Región Javor tvorí 11 obcí na juhu Banskobystrického samosprávneho kraja. Žije v ňom viac než 9000 obyvateľov. V súčasnosti je tam bez práce 26 percent ľudí. Podľa odhadov má miera nezamestnanosti v regióne tento rok stúpnuť o dve percentá. "So starostami všetkých obcí sme sa dohodli, že sa pokúsime získať peniaze z rezervy predsedníčky vlády, aby sme sa pokúsili vytvoriť ďalšie pracovné miesta. Tento rok by sme chceli postaviť historickú sklársku pec, ktorá stála pred 300 rokmi v Dolnej Bzovej v katastri obce Mýtna. Prvý krok sme už urobili tým, že nadšenci projektu zhromaždili historické materiály, dokonca aj niekoľko výrobkov z tej doby. Pri stavbe pece chceme zamestnať predovšetkým našich ľudí, no o pomoc požiadame aj sklárskych majstrov z regiónov, kde sklárne zanikli len nedávno," povedal Grexa.
Región Javor v okrese Lučenec vznikol na historickom území Divínskeho panstva. Tamojší obyvatelia sa tam pred tromi storočiami živili predovšetkým spracovaním skla a dreva. "Výstavba pece by mala byť len začiatkom. Ak sa nám to podarí, časom by sme chceli v jej okolí vytvoriť remeselnícke dielne. Návštevníci by tak videli nielen samotnú tavbu skla, ale aj prípravu dreva do sklárskej pece. V remeselníckych dielňach by zase získali prácu ďalší spracovatelia skla. Okrem toho by sme chceli, aby tam pracovali keramikári, ale napríklad aj rezbári. Neplánujeme len samotnú ukážku týchto prác. Aby sme dosiahli cieľ zníženia nezamestnanosti v regióne, časom by sme chceli vytvoriť miesto, kde by si mohli objednávať ručne vyrábané originálne suveníry ľudia z ďalších regiónov Slovenska, ale aj zo zahraničia," dodal starosta Mýtnej.

UPOZORNENIE: TASR vydá k správe zvukový záznam.

Súvisiace články

Aktuálne správy