Taliansky premiér Mario Monti nečakane odcestoval do Bruselu

Rím 5. januára (TASR) – Taliansky premiér Mario Monti dnes nečakane odcestoval do Bruselu. Zdá sa, že ide o súkromnú návštevu pred dôležitou sériou rokovaní s európskymi lídrami v nadchádzajúcich týždňoch.
Oficiálne kruhy dnešnú cestu nekomentovali a neposkytli žiadne informácie o tom, čo je cieľom Montiho cesty do centrály Európskej únie (EÚ), v ktorej 10 rokov pôsobil ako eurokomisár. Taliansko a Brusel uviedli len to, že nemajú žiadne informácie o prípadných rokovaniach Montiho s predsedom Európskej komisie (EK) José Manuelom Barrosom alebo eurokomisárom pre hospodárske a menové záležitosti Ollim Rehnom.
Úrad talianskeho premiéra potvrdil iba to, že Monti má na piatok 6. januára naplánovanú schôdzu s francúzskym prezidentom Nicolasom Sarkozym v Paríži. V priebehu tohto mesiaca by sa mal stretnúť s nemeckou kancelárkou Angelou Merkelovou a britským premiérom Davidom Cameronom, a to ešte pred plánovaným summitom EÚ koncom januára.
Taliansko zápasí s finančnými problémami a snaží sa presvedčiť trhy, že nebude potrebovať záchranný úver. Francúzsko a Nemecko vyvíjajú tlak na tretiu najväčšiu ekonomiku eurozóny, aby urýchlene zaviedla reformy, ktoré by zvýšili dôveru trhov v udržateľnosť jej verejných financií.
Úradnícka vláda premiéra Montiho preto pripravila a pretlačia cez parlament balík drastických úsporných opatrení, súčasťou ktorého sú škrty vo výdavkoch, zvyšovanie daní a dôchodková reforma.
Turbulencie na trhoch spôsobené rozširovaním dlhovej krízy v eurozóne a zvyšujúca sa nedôvera v talianske verejné financie vyhnali úroky, za ktoré si Rím požičiava na trhu, na dlhodobo neudržateľné úrovne. Taliansko bude musieť začiatkom tohto roka refinancovať dlh vo výške 53 miliárd eur.
Informovali o tom agentúry Reuters a AP.

Súvisiace články

Aktuálne správy