Ak Maďarsko chce peniaze, musí zmeniť kritizované zákony

Budapešť 5. januára (TASR) – Maďarský premiér Viktor Orbán si je istý, že medzinárodné organizácie poskytnú Maďarsku peniaze. Európska únia sa však domnieva, že premiér Orbán musí zmeniť kritizované zákony, ak tie peniaze chce, vyhlásil v rozhovore pre Wall Street Journal hovorca Európskej komisie Olivier Bailly v súvislosti s euromiliardami v rámci očakávanej novej úverovej dohody.
"Ak sa Maďarsko dostane finančne do problémov, to bude zlé pre nás všetkých. Potopenie členskej krajiny by bolo niečo také, ako nové Grécko, či Írsko," dodal Bailly.
Minister bez portfeje Tamás Fellegi dnes na mimoriadnej tlačovej besede v Budapešti oznámil, že financovanie štátu treba zabezpečiť z vonkajších zdrojov, k čomu je potrebná skorá dohoda s Medzinárodným menovým fondom (MMF). Fellegi, ktorý je poverený vedením maďarskej delegácie pre pripravované rokovania s MMF a Európskou úniou, povedal, že vláda urobí všetko preto, aby na washingtonských rokovaniach budúci týždeň bola uzatvorená prípravná fáza s MMF.
"Chceme smerovať rozhodne k dohode, sme pripravení rokovať bez podmienok. Neprijmeme čokoľvek, sme však pripravení pri rokovacom stole reagovať na všetky výhrady," konštatoval minister.

(spravodajca TASR Ladislav Vallach) juh

Súvisiace články

Aktuálne správy