Viac ako 14 % z vyradených uchádzačov odišlo z evidencie pre nespoluprácu

Bratislava 5. januára (TASR) – Z evidencie úradov práce po celom Slovensku odišlo pre nespoluprácu viac ako 14 % zo všetkých vyradených uchádzačov o zamestnanie. Podľa posledných štatistík Ústredia práce, sociálnych vecí a rodiny (ÚPSVaR) SR z celkového odtoku 26.916 osôb pre tento dôvod vyradili úrady 3816 z nich.
Najviac, 1055 „nespolupracujúcich“ evidoval Košický kraj, ktorý je jednou z oblastí s najvyššou mierou nezamestnanosti. Nasledoval Prešovský (656), Banskobystrický (653), Nitriansky (405), Trnavský (325), Trenčiansky (261) a Žilinský kraj (250). Najmenej ich bolo z tohto dôvodu vyradených v Bratislavskom kraji, konkrétne 211.
Príčinou na takéto vyradenie uchádzača z evidencie je napríklad odmietnutie vhodného zamestnania, odmietnutie nástupu do vhodného zamestnania, neúčasť na ponúkaných aktívnych opatreniach na trhu práce. Častým dôvodom je aj nedostavenie sa na úrad alebo nepredloženie dokladov v určenom termíne. Nezamestnaný môže byť vyradený aj pre nedodržanie liečebného režimu počas práceneschopnosti.
Celkovo bolo podľa štatistík z novembra 2011 na úradoch práce evidovaných 393.122 uchádzačov o zamestnanie. Z nich mohlo okamžite do práce nastúpiť 355.655 ľudí. Ich počet tak v porovnaní s predchádzajúcim mesiacom stúpol o 1012 žiadateľov.
V prípade, ak by sa miera nezamestnanosti počítala z celkového počtu uchádzačov, dosiahla by 14,74. Vtedy by sa do ich počtu započítavali aj nepracujúci, ktorí nemôžu okamžite nastúpiť do zamestnania, napríklad pre ochorenie.

Súvisiace články

Aktuálne správy