Cena barelu WTI zostáva nad úrovňou 103 USD

Singapur 5. januára (TASR) – Barel (159 litrov) ľahkej americkej ropy West Texas Intermediate (WTI) sa predával dnes o 6.20 h SEČ na komoditnej burze v Singapure po 103,09 USD (79,62 eura). V stredu (4. 1.) skončilo obchodovanie s týmto druhom komodity v New Yorku na úrovni 103,22 USD. Barel WTI za prvé dva dni obchodovania v novom roku zdražel o 4 %. Až o 6 % sa v rovnakom čase zdvihla cena severomorskej ropy Brent, s ktorou sa obchoduje na burze v Londýne. V stredu sa predávala po 113,41 USD a do dnešného rána zlacnela o 29 centov.
Vývoj ceny strategickej komodity ovplyvňuje pokračujúca kríza okolo jadrového programu Iránu. Novým prvkom v nej sa stalo rozhodnutie EÚ znížiť dovoz ropy z Iránu, ktorý je z členov Organizácie krajín vyvážajúcich ropu (OPEC) a po Saudskej Arábii jej druhým najväčším exportérom.
Proti rastu ceny ropy na svetovom trhu však pôsobí pokračujúca dlhová kríza v eurozóne. Pretrvávajú obavy, že bude mať vplyv na oslabenie tempa rastu svetovej ekonomiky.
Na budúci týždeň pôjde rokovať americký minister financií Timothy Geithner do Tokia a Pekingu a bude naliehať, aby sa obe krajiny pripojili k sankciám proti Teheránu.
Podľa analytikov ďalší rast napätia okolo Iránu môže zdvihnúť cenu barelu WTI na 110 USD, i nad ňu.

Súvisiace články

Aktuálne správy