Grécky premiér rokoval s odborármi o znížení nákladov na prácu

Atény 4. januára (TASR) – Grécky premiér Lukas Papadimos sa dnes stretol so zástupcami odborov a podnikových federácií, aby s nimi prerokoval citlivú tému nákladov na prácu pred rozhodujúcou návštevou delegácie medzinárodných veriteľov, ktorá je naplánovaná na polovicu januára.
Inšpektori tzv. trojky, teda Európskej únie (EÚ), Európskej centrálnej banky (ECB) a Medzinárodného menového fondu, budú kontrolovať, či Grécko plní podmienky záchranného úveru z roku 2010 a ich správa rozhodne, či dostanú ďalšiu splátku. Inšpektori už počas predchádzajúcej kontroly upozornili vládu v Aténach, že musí znížiť náklady na prácu, aby bola krajina konkurencieschopnejšia.
Dimitris Daskalopulos, šéf Helénskej federácie podnikov, po skončení rokovania s premiérom však uviedol, že jeho organizácia urobí všetko preto, aby sa minimálna mzda neznížila.
Zadlžené Grécko zachránil v roku 2010 pred krachom prvý balík finančnej pomoci v hodnote 110 miliárd eur od členov eurozóny a MMF. Podmienkou úveru však bolo nielen prijatie tvrdých úsporných opatrení, vrátane zníženia platov, dôchodkov a zvýšenia daní, ale tiež zavedenie reforiem, okrem iných aj reformy pracovného trhu.
Janis Panagopulos, šéf odborového zväzu GSEE, ktorý zastupuje najmä privátny sektor, informoval, že hlavnou témou rozhovorov s premiérom boli obavy o konkurencieschopnosť na trhu práce. Dodal, že o kolektívnej zmluve, v ktorej je zahrnutá minimálna mzda a tiež 13. a 14. plat, sa s premiérom nerozprával.
Grécko sa však už štyri roky zmieta v recesii a ani po vyčerpaní prvého balíka pomoci nebude schopné vrátiť sa na finančné trhy, ako pôvodne predpokladalo. Európski lídri preto v októbri 2011 schválili druhý záchranný balík, na ktorom by sa mali dobrovoľne podieľať aj súkromní investori. Detaily dohody však ešte nie sú dokončené, takže zatiaľ nie je ani podpísaná. Aténam sa nedarí presvedčiť súkromných veriteľov, aby akceptovali 50-% odpis z hodnoty gréckych dlhopisov. Ak sa im ale nepodarí dotiahnuť rokovania o druhom balíku k podpisu, hrozí im, že nebudú mať peniaze na vyplatenie dlhopisov v hodnote 14,4 miliardy eur, ktoré sú splatné 20. marca 2012.
Hovorca gréckej vlády Pantelis Kapsis pritom v utorok (3. 1.) varoval, Grécko bude potom musieť odísť z eurozóny.

Súvisiace články

Aktuálne správy