Francúzsku hrozí oproti Nemecku väčšie riziko, že príde o najvyšší rating

Paríž/Berlín 4. januára (TASR) – Francúzska a nemecká vláda by sa mali zmieriť so skutočnosťou, že sa blíži koniec éry, keď sa vedúce ekonomiky eurozóny tešili z najvyššieho ratingu. Zníženie ratingového hodnotenia však môže na Paríž dopadnúť oveľa tvrdšie ako na Berlín.
Agentúra Standard & Poor’s (S&P) začiatkom decembra prekvapila trhy, keď začala prehodnocovať rating 15 zo 17 krajín eurozóny a pohrozila ich masívnym znížením do troch mesiacov. Dôvodom je dlhová kríza, ktorá sa ťahá už takmer dva roky a eurozóne sa ju podľa agentúry nedarí riešiť, naopak, šíri sa do ďalších krajín a začína ohrozovať aj najsilnejšie ekonomiky.
Ak S&P v najbližších týždňoch rozhodne, že zníži rating všetkým 15 krajinám eurozóny, nevyvolá to až takú prudkú reakciu ako v prípade, keď zníži rating Francúzska, ale Nemecku zatiaľ ponechá najvyššiu známku. Obe najväčšie ekonomiky eurozóny sa totiž ujali vedúcej úlohy pri riešení dlhovej krízy a rozdielne ratingy by mohli toto ich úsilie zmariť. Narušilo by to "rovnováhu síl", upozornil Mark Wall, analytik Deutsche Bank.
"Ak by Francúzsko stratilo najvyšší rating AAA, budú Nemci ochotní niesť finančné bremeno za zvyšok eurozóny? Môže to mať tiež negatívne politické následky na národnej úrovni," pripomenul Wall.
Francúzsky prezident Nicolas Sarkozy sa v apríli bude uchádzať o znovuzvolenie a zhoršenie ratingu môže mať negatívny vplyv na jeho šance vyhrať.
Francúzsko je považované za najzraniteľnejšie z hľadiska udržania "trojáčkového" ratingu. Dôvodom sú vysoký štátny dlh a veľký rozpočtový deficit i obavy, že ich nedokáže znížiť v plánovanom termíne.
Berlín je na tom lepšie, jeho ekonomike sa darí a darí sa aj vláde naďalej si požičiavať peniaze na finančných trhoch s nízkymi úrokmi.
Francúzsky kabinet pritom vlani dvakrát zoškrtal rozpočtové výdavky, aby splnil svoj záväzok, že zníži rozpočtový schodok v tomto roku na 4,5 % hrubého domáceho produktu (HDP) a na budúci rok ho stlačí na povolenú hranicu 3 % HDP. Mnohí analytici sa ale domnievajú, že vlaňajšie škrty nestačia a vláda musí zaviesť ďalšie úsporné opatrenia. Blížia sa však voľby a prezident Sarkozy sľúbil, že ďalšie uťahovanie opaskov do konca jeho súčasného mandátu nebude.
"Ak ale príde Francúzsko o najvyšší rating, nebude mať na výber," upozornil francúzsky ekonóm Jacques Delpla.

Súvisiace články

Aktuálne správy