Nemecku a Portugalsku sa podarilo predať dlhopisy s nižšími výnosmi

Lisabon 4. januára (TASR) – Eurozóna si dnes trocha vydýchla, keď sa nielen Nemecku, ale aj Portugalsku podarilo predať dlhopisy s o niečo nižším výnosom ako pri predchádzajúcich aukciách. To signalizuje, že investori v úvode roka vďaka dobrým správam z americkej ekonomiky aspoň dočasne odložili bokom obavy z dlhovej krízy Európy.
Nemecko, najväčšia ekonomika eurozóny, a tým aj najväčší prispievateľ do európskeho záchranného fondu, dnes predalo desaťročné dlhopisy za 4,06 miliardy eur s priemerným výnosom 1,93 %, čo je menej ako 1,98 % pri predchádzajúcej aukcii koncom novembra 2011. Ale dopyt po dlhopisoch sa len tak-tak vyrovnal ponuke.
Aj Portugalsko, ktoré muselo vlani v apríli požiadať o záchranný úver, lebo už nebolo schopné získať peniaze na obsluhu svojich dlhov na trhoch, dnes úspešne predalo trojmesačné pokladničné poukážky. Vláda v Lisabone získala z aukcie 1 miliardu eur, pričom dopyt 2,4-násobne prevýšil ponuku a priemerný výnos klesol na 4,35 % zo 4,87 % pri predchádzajúcej aukcii 7. decembra 2011.

Súvisiace články

Aktuálne správy