Nové spotrebiteľské úvery v SR dosiahli v novembri 2011 rekordných 112 mil. eur

Bratislava 4. decembra (TASR) – Spotrebiteľské úvery zaznamenali na Slovensku rekord. V novembri 2011 si Slováci požičali na spotrebu 112 miliónov eur, čo je podľa spoločnosti Fincentrum najviac od zavedenia eura. Výnimočne vysoká bola aj priemerná úroková sadzba 14,3 %, ktorá bola predtým vyššia len novembri 2009 s hodnotou 14,39 %. "Objem tohto typu úverov je vzhľadom na vývoj ekonomiky prekvapujúci. Dúfali sme v striedmejšie uvažovanie klientov aj bánk," zhodnotil analytik Fincentra Ján Porázik.
Rekordný objem nových spotrebných úverov s vysokou úrokovou sadzbou sa podľa analytika odrazí na zvýšenom počte ľudí, ktorí nebudú schopní splácať svoje záväzky. "Obávam sa, že bohaté Vianoce na úver sa prejavia vyšším percentom zlyhaných úverov v budúcom roku," upozornil Porázik.
O niečo horšie sa bankám darilo predávať úvery v rámci stavebného sporenia, ktoré počas novembra 2011 zaznamenali skôr útlm záujmu. Počas vlaňajšieho predposledného mesiaca dosiahol ich objem 1,75 milióna eur. Ide tak o druhú najnižšiu hodnotu v rámci minulého roka. "Priemerná úroková sadzba sa medzimesačne nemenila a ostala na aktuálnych 4,79 %," informovala spoločnosť Fincentrum na základe údajov Národnej banky Slovenska (NBS).
Medziúvery zo stavebného sporenia v novembri 2011 dosiahli 25,8 milióna eur, čo je síce oproti predchádzajúcemu mesiacu menej, ale medziročne ide o nárast. Priemerná úroková sadzba sa medzimesačne opäť zvýšila z októbrových 5,47 % na 6,01 %.

Súvisiace články

Aktuálne správy