Hlavným ekonómom ECB sa stal Belgičan Peter Praet

Frankfurt nad Mohanom 3. januára (TASR) - Hlavným ekonómom Európskej centrálnej banky (ECB) sa dnes stal Belgičan Peter Praet, ktorý vo funkcii vystriedal Nemca Jürgena Starka.

Frankfurt nad Mohanom 3. januára (TASR) – Hlavným ekonómom Európskej centrálnej banky (ECB) sa dnes stal Belgičan Peter Praet, ktorý vo funkcii vystriedal Nemca Jürgena Starka. Rozhodlo o tom predstavenstvo banky.
Vymenovanie Praeta za hlavného ekonóma je sklamaním pre Nemecko, ktoré prvýkrát v histórii ECB nebude mať pod palcom tento kľúčový post. Hlavný ekonóm je totiž zodpovedný za podobu menovej politiky ECB – navrhuje výšku úrokových sadzieb a vedie zasadanie Menového výboru.
Za horúcich kandidátov na post po Starkovi sa považovali Nemec Jörg Asmussen a Francúz Benoit Coeure, ktorí sa stali členmi jej predstavenstva 1. januára 2012. Praet totiž len zriedkavo komunikoval s médiami a prezentoval im svoje názory.
Stark na svoju funkciu vlani rezignoval sám, zruba dva a pol roka pred vypršaním osemročného mandátu, ako dôvod uviedol nespokojnosť so smerovaním eurozóny.
Vedenie banky pôvodne informovalo, že Stark opúšťa post hlavného ekonóma z osobných dôvodov. Analytici v tom čase tvrdili, že z banky odchádza pre nezhody okolo nákupu dlhopisov problematických krajín, ktorý odmietal. V polovici decembra však Stark v rozhovore pre týždenník WirtschaftsWoche uviedol, že nie je spokojný s tým, akým smerom sa eurozóna začala uberať.
Podľa Starka si ECB robila svoju prácu, keď udržiavala infláciu v eurozóne pod kontrolou, no niektoré vlády tolerovali príliš vysoké pracovné náklady a neudržateľný rozmach realitných trhov, ktoré predchádzali súčasnej dlhovej kríze. Ako dodal, nedá sa od ECB očakávať, že bude riešiť politické chyby jednotlivých vlád, ktoré nechali vyhnať dlh do enormných výšok alebo vysokými pracovnými nákladmi zhoršili konkurencieschopnosť svojich krajín.
Konkrétne vlády nemenoval, no faktom je, že pracovné náklady sa v minulých rokoch zvýšili v Grécku a rozmach realitného trhu, po ktorom nasledoval jeho krach, zaznamenali v Írsku a Španielsku.

Súvisiace články

Aktuálne správy