Rozpočtový schodok ČR v roku 2011 dosiahol 142,8 miliardy Kč

Praha 3. januára (TASR) – Rozpočtový schodok Česka sa vlani vyšplhal na 142,8 miliardy Kč (5,56 miliardy eur). Diera v hospodárení štátu tak bola nakoniec takmer o 8 miliárd Kč väčšia, ako vláda plánovala. Dôvodom boli najmä problémy pri čerpaní peňazí z európskych fondov. To súvisí aj s možným podplácaním pri rozdeľovaní peňazí v severných a západných Čechách, konštatuje na svojej internetovej stránke pražský denník Mladá fronta Dnes.
Schodok v rozpočte ČR mal byť pôvodne 135 miliárd Kč, minister financií Miroslav Kalousek však prednedávnom pripustil, že bude vyšší.
Jednou z príčin horšieho výsledku je zdržanie niektorých dotácií z Európskej únie (EÚ). To sa týka Operačných programov Doprava či Životné prostredie. Platby nie sú preplácané ani pri programe Vzdelávanie pre konkurencieschopnosť.
"Pre problémy v týchto programoch sa schodok prehĺbil o 7,8 miliardy Kč oproti schválenému rozpočtu," uviedol minister financií Kalousek.
Zastavenie eurodotácií súvisí s možnou korupciou. Pre podozrenie z prijímania úplatkov je už vo väzbe bývalý riaditeľ Úradu regionálnej rady Severozápad Petr Kušnierz, ktorý podľa obžaloby prijímal státisícové sumy za prideľovanie dotácií z EÚ.
Bez započítania oneskorených platieb (príjemcovia v ČR dostali dotácie od štátu, ale ten na platby z EÚ čaká) však štát plánovaný schodok dodržal.
Okrem toho, výsledné číslo negatívne poznamenalo aj zrušenie zdanenia štátneho príspevku na stavebné sporenie Ústavným súdom. Keby súd nezasiahol, deficit by bol o 5,5 miliardy Kč nižší.

Súvisiace články

Aktuálne správy