Najväčšie svetové ekonomiky musia tento rok splatiť 7,6 bilióna USD

New York 3. januára (TASR) – Vlády najväčších svetových ekonomík budú musieť vyplatiť 7,6 bilióna USD (5,84 bilióna eur) za dlhopisy, ktoré sú splatné tento rok. Mnohým z nich pritom hrozí, že sa ich náklady na obsluhu dlhov zvýšia.
Najväčšiu sumu 3 bilióny USD bude musieť zaplatiť Japonsko. Na druhej priečke sú USA, ktorým vypršia dlhopisy za 2,8 miliardy USD. Nasledujú Taliansko (428 miliárd USD), Francúzsko (367 miliárd USD), Nemecko (285 miliárd USD), Kanada (221 miliárd USD), Brazília (169 miliárd USD), Británia (165 miliárd USD), Čína (121 miliárd USD), India (57 miliárd USD) a Rusko (13 miliárd USD).
Suma, ktorú tieto štáty budú potrebovať na refinancovanie splatných dlhov, sa po započítaní úrokov vyšplhá nad hranicu 8 biliónov USD. A vlaňajšie rozhodnutie agentúry Standard & Poor’s znížiť rating Spojených štátov na AA+ z AAA a zaradiť 15 európskych krajín do režimu pozorovania s hrozbou možného zníženia ich ratingu skomplikuje ich snahy o získanie financií na trhoch za výhodných podmienok. Minimálne siedmim z týchto štátov hrozí, že výnosy z ich desaťročných dlhopisov budú na konci tohto roka vyššie ako vlani.
A hoci minulý rok väčšina týchto krajín nemala problém získať peniaze na obsluhu svojich dlhov na svetových trhoch, tento rok sa to môže zmeniť. Mnohé z krajín totiž zápasia s nadmernými rozpočtovými schodkami a ich ekonomiky spomaľujú. Taliansko už od leta čelí rastúcemu tlaku trhov. Koncom decembra napríklad predalo dlhopisy len za 7 miliárd eur, hoci plánovalo umiestniť na trhoch cenné papiere za 8,5 miliardy eur. Vláda v Ríme tiež zápasí s rastúcimi výnosmi zo svojich dlhopisov. Práve vysoké úroky prinútili Grécko, Írsko a Portugalsko, aby v roku 2010 a 2011 požiadali o záchranný úver Európsku úniu (EÚ) a Medzinárodný menový fond (MMF).

Súvisiace články

Aktuálne správy