Situácia na trhu nahráva podľa mliekarov obchodným reťazcom

Zatiaľ čo surové kravské mlieko nakupujú mliekari čoraz drahšie, obchodné reťazce toto zvýšenie do odbytových cien nepremietajú.

Situácia na trhu s mliekom je podľa Slovenského mliekarenského zväzu (SMZ) nevyrovnaná v prospech obchodných reťazcov. Ako v utorok uviedla generálna sekretárka zväzu Zuzana Nouzovská, zatiaľ čo surové kravské mlieko nakupujú mliekari čoraz drahšie, obchodné reťazce toto zvýšenie do odbytových cien nepremietajú. To sa podľa nej podpísalo aj pod negatívny hospodársky výsledok mliekarenského priemyslu, ktorý za deväť mesiacov minulého roka skončil v mínuse 4,7 mil. eur.

Ako príklad uvádza SMZ cenový vývoj v novembri uplynulého roku, kedy cena za surové kravské mlieko medziročne stúpla 8 %, no odbytové ceny, za ktoré mliekarne predávajú svoje výrobky obchodu, stúpli len v intervale od 0,9 % do 7,7 %. „Z týchto čísel jasne vyplýva, že mliekarenské podniky nedokázali premietnuť nárast ceny suroviny do odbytových cien výrobkov vďaka trvale odmietavému postoju obchodu,“ konštatovala Nouzovská.

Správa o vypovedaní dodávateľskej zmluvy spoločnosti Danone, a.s. zo strany obchodného reťazca Kaufland je tak podľa nej len logickým vyústením aktuálnej situácie. „Bolo totiž otázkou času, kedy niektorému veľkému hráčovi v mliečnom sektore na Slovensku vypovedia dobre trénované nervy a trpezlivosť a nebude ďalej tolerovať tlak obchodných reťazcov na znižovanie cien, v lepšom prípade popustenie zvýšenia cien o kozmetickú korekciu,“ uviedla Nouzovská.

Uvoľnené miesto po spoločnosti Danone navrhuje SMZ zaplniť slovenskými výrobcami mliečnych výrobkov. „Naskytá sa totiž prvá príležitosť, ako obchod môže dostáť svojim oficiálnym vyjadreniam, že má výsostný záujem podporovať slovenské výrobky,“ uzavrela Nouzovská.

Súvisiace články

Aktuálne správy