FNM konal podľa NKÚ nehospodárne za Mečiara aj za Dzurindu

Bratislava 2. júna (TASR) – Fond národného majetku (FNM) SR konal podľa Najvyššieho kontrolného úradu (NKÚ) SR nehospodárne počas vedení, ktoré dosadil tak kabinet Vladimíra Mečiara, ako aj Mikuláša Dzurindu.

Vyplýva to z kontroly hospodárenia FNM za obdobie rokov 1999 až 2001, vrátane tých prípadov, ktoré prešli do tohto obdobia z predchádzajúcich rokov. Výsledky kontroly predložil NKÚ vláde SR, ktorá by ich mala prerokovať v najbližších týždňoch. Podľa kontroly NKÚ sa FNM dopustil nehospodárnosti počas vedenia Štefana Gavorníka (1994 až 1998), Ľudovíta Kaníka (1998 až 1999), aj počas šéfovania Jozefa Kojdu, ktorý je prezidentom FNM od decembra 1999. NKÚ však konkrétnu výšku nehospodárnosti počas jednotlivých vedení nevyčíslil. „Podľa výsledkov kontroly by sa to však dalo vypočítať. Zákon nám však neumožňuje určovať osobnú zodpovednosť. Nám nezáleží na tom, kto šéfuje fondu. Zisťujeme nedostatky vždy voči subjektu,“ konštatoval pre TASR predseda NKÚ Jozef Stahl.

Nehospodárnosť na FNM však odmieta súčasné vedenie fondu, ktoré svoje námietky vyjadrilo aj v záverečnom protokole. „Formálne nedostatky samozrejme odstraňujeme, ale so zásadnými výhradami NKÚ nesúhlasíme,“ zdôraznila hovorkyňa FNM Tatjana Lesajová. FNM v správe odmietol najmä nedostatky pri vyplácaní odmien a obstarávaní právnických služieb.

Vedenia FNM po roku 1998 podľa kontroly NKÚ nedodržiavali napríklad zásadu maximálnej hospodárnosti a úspornosti pri realizácii výdavkov. Nehospodárnosť bola zistená napríklad pri vyraďovaní dvoch osobných motorových vozidiel, ktoré FNM v roku 2001 predal za cenu výrazne nižšiu, ako stáli len opravy na vozidlách za predchádzajúci rok. NKÚ tiež upozornil na netransparentné vyplácanie odmien, ktoré za roky 1999 až 2001 dosiahli pre členov vedenia FNM vyše 78 miliónov Sk. „Pred poskytnutím odmeny za príslušný štvrťrok neboli stanovené ukazovatele, a to buď merateľné alebo hodnotiteľné,“ zdôraznil v správe NKÚ. Úrad tiež upozornil na odmeny za právnu pomoc v rokoch 1999 až 2001 v sume vyše 740 miliónov Sk. Odmeny boli vyplatené na základe uzatvorených mandátnych zmlúv, ktoré boli v rozhodujúcej časti prípadov stanovené príslušným percentom z predmetu sporu, bez špecifikácie nákladov, vyplývajúcich z realizovaných právnych úkonov.

Manažment FNM do roku 1998 konal podľa NKÚ nehospodárne pri poskytovaní pôžičiek obchodným spoločnostiam, úložiek na termínovaných vkladoch v komerčných bankách a pri postúpení pohľadávok. Uplatnené úrokové sadzby boli zásadne nižšie ako aktuálna úroková miera s dopadom na hospodárenie s majetkom FNM SR. Ku koncu roka 2001 evidoval fond pohľadávky za poskytnuté pôžičky v sume 139 miliónov Sk. Nemenovanej spoločnosti v Trnave, ktorá je v súčasnosti v konkurze, fond poskytol v rokoch 1996 až 1997 postupne päť pôžičiek pri úrokovej sadzbe len vo výške diskontnej sadzby NBS (8,8 %). Stalo sa tak napriek tomu, že si dlžník svoje zmluvné záväzky priebežne ani v jednom prípade neplnil. V rokoch 1993 až 1996 uskutočnil FNM termínované vklady vo výške 1,5 miliardy Sk s viazanosťou 4 až 12 rokov. Fond pritom nepreukázal realizáciu výberového konania k úložkám na termínovaných účtoch v jednotlivých bankách a tiež si obmedzil prístup k likvidite.

Súvisiace články

Aktuálne správy