Náhrady výdavkov pri pracovných cestách I.

Ste zamestnancom súkromnej firmy a chodíte na služobné cesty? Pokiaľ áno, je zrejmé, že Váš zamestnávateľ Vám prepláca výdavky rôzneho charakteru. Ste si však istí, že Vám priznáva plnú výšku náhrad a zaplatí Vám skutočne za všetko, za čo je zo zákona povinný zaplatiť? Ak máte pochybnosti, prečítajte si tento článok.

Zamestnanec, ktorého zamestnávateľ vyslal na pracovnú cestu, má podľa zákona č. 119/1992 Zb. o cestovných náhradách v znení neskorších predpisov nárok na:

  1. náhradu preukázaných cestovných výdavkov,
  2. náhradu preukázaných výdavkov za ubytovanie,
  3. stravné,
  4. náhradu preukázaných potrebných vedľajších výdavkov.

Uvedené náhrady, ktoré je zamestnávateľ povinný poskytnúť svojim zamestnancom, sa v jeho účtovníctve považujú za daňový výdavok.
Cestovnými výdavkami sú cestovné lístky železničnej osobnej dopravy, lôžkové a ležadlové lístky, miestenky, cestovné lístky autobusovej osobnej dopravy, letenky v osobnej leteckej doprave a cestovné lístky v miestnej osobnej preprave.

Výdavkami na ubytovanie sú výdavky súvisiace s ubytovaním zamestnanca vyslaného na pracovnú cestu. Výdavky na ubytovanie zamestnanec preukazuje dokladom o zaplatení v hoteli alebo inom ubytovacom zariadení, ktorý je vystavený na jeho meno.

Zamestnancovi takisto vzniká nárok na stravné za každý kalendárny deň pracovnej cesty v závislosti od dĺžky jej trvania. Výška stravného v Slovenskej republike je od 1.4.2001 upravená nasledovne:

  1. Ak pracovná cesta trvá 5-12 hodín, stravné je 68 Sk.
  2. Ak pracovná cesta trvá 12-18 hodín, stravné je 104 Sk.
  3. Ak pracovná cesta trvá viac ako 18 hodín, stravné je 162 Sk.

Ak zamestnávateľ znemožní vyslaním na pracovnú cestu, ktorá trvá menej ako 5 hodín, zamestnancovi stravovať sa obvyklým spôsobom (napríklad v čase obeda v závodnej jedálni), môže mu poskytnúť stravné vo výške 68 Sk. Zahraničnému zamestnancovi vyslanému do SR sa poskytuje stravné až do výšky 525 Sk na deň a vreckové do výšky 40% stravného.

Výdavky na stravné zamestnanec nepreukazuje. Je určitým zvykovým právom krátiť stravné o:

  1. 20% v prípade, ak zamestnávateľ zabezpečil zamestnancovi raňajky,
  2. 40% v prípade, ak zamestnávateľ zabezpečil zamestnancovi obed,
  3. 40% v prípade, ak zamestnávateľ zabezpečil zamestnancovi večeru.

Zamestnancovi vyslanému na zahraničnú pracovnú cestu vzniká nárok na stravné v závislosti od dĺžky trvania pracovnej cesty mimo územia SR. Rozhodujúce sú časové údaje pri prekročení štátnej hranice. Za každý kalendárny deň, v ktorom zahraničná pracovná cesta mimo územia SR

  1. trvá viac ako 12 hodín, prislúcha zamestnancovi stravné v cudzej mene vo výške 100%,
  2. trvá 12 hodín a menej, prislúcha zamestnancovi stravné v cudzej mene najviac vo výške 50%.

Výška dennej sadzby stravného je napríklad v Rakúsku 400 ATS, v Českej Republike 400 Kč, v Nemecku 55 DEM, v Belgicku 1 500 BEF, vo Francúzsku 280 FRF, v Maďarsku 23 USD, v Poľsku 30 USD, vo Švajčiarsku 80 CHF, na Ukrajine 30 USD.

Zamestnancovi vyslanému na zahraničnú pracovnú cestu môže zamestnávateľ okrem nárokovateľného stravného poskytnúť aj vreckové až do výšky 40% stravného za každý deň zahraničnej pracovnej cesty. Vreckové nie je nárokovateľné, ide o dobrovoľné plnenie zamestnávateľa.

V nasledujúcej časti tohto príspevku podrobne rozoberieme problematiku ostatných vedľajších výdavkov, ako aj náhrady za použitie vlastných motorových vozidiel.

Súvisiace články

Aktuálne správy