Pozor na karty!

Vďaka veľkému rozšíreniu platobných kariet, pri ktorých je potrebné zadávať PIN, je na Slovensku zneužívanie platobných kariet pomerne zriedkavé. Skúste sa ale s nami pozrieť napríklad do USA, kde majú s kartami a podvodmi s nimi spojenými viac ako 50-ročné skúsenosti. Pozrite si aj 5 návodov „ako na to“.

Nedávno sa v Českej republike objavili informácie o zneužití platobných kariet. Organizovaná skupina podvodníkov zneužívala dôverčivosť ľudí pri výbere peňazí z bankomatov. Postup bol nasledovný: Podvodníci pomocou plastickej hmoty zablokovali bankomat. Keď do takéhoto bankomatu klient vložil kartu, bankomat mu nevydal peniaze ani nevrátil kartu. „Náhodný okoloidúci“ mu ochotne poradil, aby znovu zadal PIN a bankomat a bankomat mu kartu vráti. Bankomat kartu samozrejme nevrátil a po odchode nespokojného klienta si ju podvodník z bankomatu vybral. Kartu so získaným PIN číslom potom samozrejme použil na výber peňazí.

Takto nejako vyzerajú podvody s platobnými kartami aj u nás. Z dôvodu malého rozšírenia embosovaných kariet je zneužívanie kariet v Čechách aj Slovensku zatiaľ v plienkach. Pri kartách, ktoré využívajú PIN číslo, musí podvodník fyzicky získať kartu a takisto vedieť jej PIN číslo. To sú dve zásadné prekážky masovejšieho rozšírenia podvodov s kartami na Slovensku. Iná je situácia v USA, kde sa platobné kartu používajú už vyše 50 rokov. Embossované karty, ktoré sa dajú zneužiť veľmi jednoducho sú tam oveľa rozšírenejšie ako u nás. Pri takejto karte nepotrebujete PIN číslo: predavač ju pretiahne scannerom, podvodník sa podpíše nacvičeným podpisom a „nákup“ si môže odniesť domov.

Veľké možnosti zneužitia takýchto kariet poskytuje anonymný internet. Platba za tovar prostredníctvom embossovanej karty prebieha tak, že zákazník obchodníkovi jednoducho odošle informácie o čísle karty a adresu na ktorú má byť zakúpený tovar. Ako sa dočítate nižšie, získať číslo kreditnej karty nie je až taký problém. Takisto problém s poskytnutím pravej adresy sa dá dosť ľahko obísť.

U nás pri malom rozšírení takýchto kariet ako aj pomerne malom objeme internetového obchodu zatiaľ zneužívanie tohto typu nehrozí. Ak však chcete vedieť ako sa to raz možno bude robiť aj u nás pozrite si 5 najpoužívanejších metód zneužívania kariet v USA:

Výroba vlastnej kreditky. Na internete si môže každý stiahnuť program na generovanie čísel kreditných kariet. Tieto programy vychádzajú z tzv. Luhnovho vzorca – tento vzorec používajú banky na generovanie 13 až 16 ciferných čísel kreditných kariet. Prvých 4 až 6 číslic predstavuje identifikačný kód banky a posledná cifra (nazývaná aj kontrolné číslo) overuje správnosť vypočítaného čísla kreditnej karty. Z jediného platného čísla kreditnej karty dokážu takéto generátory čísel vypočítať až 999 použiteľných čísel.

Odchytávanie (Skimming). Najčastejšie sa táto metóda používa v malých obchodoch a reštauráciách. Odchytávač je malé zariadenie fungujúce na baterky, ktoré dokáže zaznamenať číslo kreditnej karty. Zamestnanec pretiahne kreditnú kartu cez scanner , potom cez odchytávač, ktorý zachytí informácie o jej vlastníkovi uložené v magnetickom prúžku. Nakupujúci nezistí nič, až pokiaľ neuvidí svoj mesačný výpis.


Kópia webstránky (Spoofing).
Pri tomto spôsobe podvodník vyrobí kópiu celej webstránky alebo iba podstránok kde zadávate svoju elektronickú objednávku. Namiesto obchodníka sa však informácie o transakcii zasielajú priamo podvodníkovi. Takéto stránky sa väčšinou snažia navodiť dojem úspešného vykonania nákupu – vrátane zaslania potvrdenia objednávky e-mailom.


Číslo kreditnej karty na overenie veku.
Na internete možno nájsť množstvo porno stránok, z ktorých väčšina slúži iba na získavanie osobných dát užívateľov. Na takýchto stránkach je od užívateľa vyžiadané číslo kreditnej karty na overenie veku alebo na umožnenie prístupu na platené časti stránky. V skutočnosti sa užívateľovi nestiahne žiadny poplatok za prezeranie stránky, avšak informácie z jeho kreditnej karty zneužité neskôr na iné účely. To sťažuje následné pátranie po páchateľoch.


„Trojuholník“.
Podvodnícke webstránky ponúkajú tovar ako napríklad videokameru za veľmi nízke ceny. „Obchodník“ povie zákazníkovi, aby neposielal peniaze pokiaľ neobdrží kameru. Medzitým tento obchodník použije inú (ukradnutú) kreditnú kartu na ozajstný nákup kamery u legitímneho internetového obchodníka. Zákazník obdrží kameru a v domnení, že podvodník je seriózny obchodník mu poskytne svoje číslo kreditnej karty. Legitímny obchodník prišiel o kameru, zákazník o číslo kreditnej karty. Žiaden z nich to nezistí, pokiaľ legitímny obchodník nezaznamená zrušenie platby alebo zákazník nenájde podvodné platby na výpise z kreditnej karty.

Máte nejaké skúsenosti so zneužitím platobnej karty? Ak áno, podeľte sa s nimi s ostatnými čitateľmi.

Súvisiace články

Aktuálne správy